Duizenden schaatsers van start in toertochten

BLOKZIJL - Tienduizend schaatsers zijn vrijdagmorgen van start gegaan bij de Blokzijler Merentocht in de Kop van Overijssel. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Dat meldde de gemeente Steenwijkerland. De gemeente adviseert schaatsers die nog willen starten, uit te wijken naar de Belterwiedetocht of de Vollenhoofse toertocht in hetzelfde Overijsselse gebied. Voor die schaatsritten is nog plaats. Matrixborden wijzen de weg naar de startplaatsen van beide tochten.

Ook de Belterwiedetocht en de Vollenhoofse toertocht hebben al duizenden toerrijders ingeschreven, zeggen de organiserende ijsclubs. De inschrijving sluit om 14 uur.

''De grootste drukte neemt nu wel af. Het loopt allemaal lekker en het ijs is goed'', aldus een opgeluchte voorzitter Klaas Steenbeek van ijsclub Blokzijl, die verantwoordelijk is voor de Merentocht, de grootste toerrit van vrijdag. ''Om eerlijk te zijn heb ik 'm vannacht wel geknepen na wat er donderdag in Giethoorn gebeurde.''

Kiezen

De gemeente Steenwijkerland adviseert schaatsers die nog moeten starten, om vooral te kiezen voor een van de twee andere tochten. De spreiding van verkeersstromen over de smalle wegen in de Kop van Overijssel lijkt te werken. ''Er zijn geen knelpunten op de wegen gesignaleerd'', aldus een woordvoerder.

Donderdag liep het verkeer muurvast doordat automobilisten massaal dezelfde afslag in de snelweg A32 namen bij Wanneperveen. Matrixborden wijzen nu andere routes aan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie