'Explosie Raalte was kettingreactie'

RAALTE - De explosie die op 21 oktober vorig jaar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Raalte verwoestte, was het gevolg van een kettingreactie.

"Een onvoorstelbare en zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden'', aldus dijkgraaf Herman Dijk van waterschap Groot Salland vrijdag.

Dijk zei dat in een reactie op het eindrapport van onderzoeksinstituut KIWA, dat vrijdag openbaar is geworden.

KIWA constateert dat de explosie had kunnen worden voorkomen, als een medewerker van het schap in de nacht van zaterdag op zondag meteen had gereageerd op een gasalarmmelding. Dat is niet gebeurd, waardoor technische onvolkomenheden in de installatie voor een kettingreactie zorgden die tot de explosie heeft geleid.

Gaswacht

De gaswacht die niet heeft gereageerd op het eerste noch op het tweede alarm, zegt dat hij het signaal niet heeft gehoord. Of er maatregelen tegen de gaswacht worden genomen wilde het schap vrijdag nog niet zeggen.

Hij had de explosie weliswaar kunnen voorkomen als hij direct het gaslek had gerepareerd, maar de biogasinstallatie ontplofte ook doordat beveiligingen verkeerd stonden afgesteld.

Miljoenenschade

De explosie heeft een miljoenenschade veroorzaakt. Groot Salland laat de veiligheid van drie andere biogasinstallaties nu ook nakijken. De onderzoeksresultaten worden met de andere waterschappen in het land besproken, aldus het schap.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie