BOEKAREST - De drie Roemenen die worden verdacht van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, worden mogelijk uitgeleverd aan Nederland. 

Dat meldde de Roemeense nieuwszender Antena 3 na afloop van de eerste zitting in de zaak.

De drie zijn in Boekarest voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot op basis van de beschikbare belastende informatie dat de drie voorlopig blijven vastzitten. De Roemeense en Nederlandse politie en justitie zouden overleggen over de uitlevering van de drie.

Nog steeds is niet duidelijk waar de schilderijen zijn gebleven. Tijdens de zitting werden telefoongesprekken aangehaald tussen de verdachten, waarin letterlijk wordt gezegd: ''We moeten ervan af, we moeten ze in brand steken.''

Ontkennen

De verdachten bevestigen noch ontkennen dat ook echt te hebben gedaan. Ze blijven volhouden van niets te weten, ook niet van de door henzelf gevoerde telefoongesprekken.

Het hoofd van de Roemeense politie meldde donderdag dat de schilderijen in ieder geval niet meer in Roemenië zijn. De Nederlandse en Roemeense politie hebben donderdag samen op 12 adressen huiszoeking verricht, maar dat leverde niets op.

Multimiljonair

Eerder meldde Antena 3 dat de Roemeense zakenman en multimiljonair Catalin Botezatu twee van de zeven schilderijen aangeboden heeft gekregen.

De 47-jarige modeontwerper, die wereldwijd modeshows houdt en bij voorkeur investeert in kastelen en juwelen, zou de werken door een deskundige hebben laten taxeren.

Toen hem de waarde werd verteld, zag hij af van de aankoop, omdat hij begreep dat de stukken tot cultureel erfgoed moesten behoren. Het is niet bekend of Botezatu de politie heeft getipt. De zakenman weigert ieder commentaar.

Verhoor

Een en ander zou zijn gebleken tijdens de verhoren van de drie verdachten. De drie ontkennen iedere betrokkenheid bij de diefstal. De beelden op de beveiligingscamera's van de Kunsthal, waarop ze gedrieën voorkomen, zijn afkomstig van een eerder bezoek aan het museum, in de week voorafgaand aan de inbraak, beweren ze.

Het drietal blijkt te zijn aangehouden na een tip van de ex-vriendin van een van hen. Haar wantrouwen was gewekt door zijn grote belangstelling voor de roof en de nieuwsuitzendingen over het onderwerp. Uit beelden op zijn mobiele telefoon zou ze hebben opgemaakt dat hij daadwerkelijk bij de kunstroof betrokken was.

Volgens Antena 3 zouden de drie op Facebook foto's van henzelf hebben gepost, gemaakt in Rotterdam. Daarop staan ze onder meer naast een limousine van 300.000 euro die ze hadden willen kopen.