Loten om koningin de hand te mogen schudden

SINGAPORE - Koningin Beatrix heeft vrijdag op de slotdag van haar tweedaagse staatsbezoek aan Singapore een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in de stadstaat.

Er zijn 4000 tot 5000 Nederlanders in Singapore. Via loting en aanwijzing zijn een kleine 400 uitverkoren om de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de hand te komen schudden of een praatje te komen maken. ''Dat heeft natuurlijk ook tot boze of teleurgestelde gezichten geleid", aldus ambassadeur Hans Jansing.

President Tony Tan Ken Yam en zijn echtgenote krijgen als afsluiting van de visite uit Nederland een concert aangeboden van het Amsterdamse rietkwintet Calefax dat eerder in de week ook optrad bij het staatsbezoek aan Brunei.

De voorstelling is in het splinternieuwe hotel ParkRoyal, dat pas een paar dagen open is. Het personeel heeft zijn opleiding gehad op hotelscholen in Nederland. Onderwijs en kenniseconomie zijn twee van de thema's waarover de koningin zich op de tweede en laatste dag van haar bezoek laat informeren.

Media

Het staatsbezoek van koningin Beatrix krijgt in de media van Singapore bescheiden aandacht. Dat staat in schril contrast met de door de staat gecontroleerde media in Brunei eerder in de week, waar het bezoek van de koningin 4 tot soms wel 6 pagina’s in beslag nam.

De grote Engelstalige krant The Straits Times van Singapore brengt vrijdag een korte impressie van de eerste dag van het bezoek, het eerste van een Nederlands staatshoofd aan het in 1965 onafhankelijk geworden Singapore. De nadruk ligt op de bijdrage van Nederland en Nederlanders aan de welvaart van de stadstaat.

Er zijn 1000 Nederlandse bedrijven actief en Nederland is de op twee na grootste handelspartner uit de Europese Unie.

Albert Winsemius

Voor Singapore zijn twee Nederlanders van groot belang, zo stipte president Tony Tan Keng Yam aan in zijn toespraak bij het staatsbanket donderdagavond. De econoom Albert Winsemius, naar wie in Singapore een straat is vernoemd, was van 1961 tot 1984 de belangrijkste economisch adviseur van de regering. ''Hij zette ons op de juiste koers naar economische voorspoed'', aldus de president.

Ook de weldoener Karel van Kleef (1854-1930), die bij zijn overlijden zijn voor die tijd omvangrijke vermogen aan Singapore schonk, heeft een belangrijke rol gespeeld, zei president Tan. Met het geld werd het Van Kleef Aquarium gebouwd, waaraan hele generaties Singaporezen plezier hebben beleefd.

Vrijdag wordt het Nederlands-Singaporees onderzoekscentrum Aquatic Science Centre in aanwezigheid van de koningin door prins Willem-Alexander hernoemd tot Van Kleef Centre. Het centrum ligt aan de Albert Winsemiuslaan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie