Oud-generaal Van Uhm spreekt op 4 mei op de Dam

AMSTERDAM - De vroegere commandant der strijdkrachten Peter van Uhm houdt op 4 mei een toespraak tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag aangekondigd.

Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties.

Een dag nadat hij in april 2008 het bevel over de strijdkrachten had overgenomen, sneuvelde zijn zoon Dennis in Afghanistan.

''Ik vind het bijzonder dat ik op 4 mei op de Dam mag spreken. Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor'', reageerde de generaal buiten dienst.

Auschwitz

Journalist Pauline Broekema, verslaggever van het NOS Journaal, zal een voordracht houden tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk die voorafgaat aan de herdenking bij het Nationaal Monument.

Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over de Joodse gemeenschap voor de oorlog.

Ze vertelt het verhaal aan de hand van een Jood uit het Groningse dorp Warffum die werd gedeporteerd en in 1942 werd vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz.

Hirsch Ballin

Oud-minister Ernst Hirsch Ballin houdt een dag later, op Bevrijdingsdag, de 5 meilezing in de Domkerk in Utrecht. ''4 mei staat voor de slachtoffers van oorlog, bezetting en vervolging, 5 mei voor de wederopbouw van de rechtsstaat'', verklaart hij.

Hirsch Ballin is nu hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam.

Bevrijdingsdag wordt afgesloten met een klassiek concert voor Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het concert wordt dit jaar verzorgd door de Marinierskapel onder leiding van dirigent Harmen Cnossen.

Lees meer over:
Tip de redactie