Waterschappen zetten gemalen weer aan

GRONINGEN - De noordelijke waterschappen zetten vanaf zondag de gemalen weer aan. Door de dooi en regen die worden verwacht, zullen sneeuw en ijs snel smelten.

De gemalen, die de afgelopen weken waren uitgezet om ijsgroei te bevorderen, moeten dan volop draaien om wateroverlast te voorkomen.

Waterschap Noorderzijlvest meldde donderdag dat de gemalen de komende dagen al worden ontdooid en ijsvrij gemaakt, zodat die zondag probleemloos kunnen starten. Dat gebeurt eerst in gebieden waar het water de afgelopen weken het meest is gestegen en waar veel bedrijven zitten of mensen wonen.

Het aanzetten van gemalen zorgt voor stroming van het water, waardoor het ijs onbetrouwbaar wordt, zo waarschuwt Noorderzijlvest. Het waterschap adviseert om het ijs op open water vanaf zondag niet meer te betreden en berichten van ijsverenigingen goed in de gaten te houden.

Hunze en Aa's

Waterschap Hunze en Aa's zal de gemalen aanzetten zodra het begint te dooien. Dat zal geleidelijk worden gedaan; te snel afvoeren van water kan schade veroorzaken aan oevers en kaden door aanhangend ijs, aldus een woordvoerster.

Ook waterschap Friesland houdt de voorspelde dooi-inval nauwlettend in de gaten. De verwachting is ook daar dat de gemalen in of kort na het weekeinde weer worden gestart.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie