Van Nellefabriek voorgedragen als werelderfgoed

DEN HAAG - Nederland zal de Van Nellefabriek in Rotterdam maandag in Parijs voordragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Het nominatiedossier is gereed, maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed donderdag bekend. De cultuurorganisatie van de VN besluit in de zomer van 2014 of het gebouw een plek krijgt op de lijst van werelderfgoederen.

Het industriële monument was eerder door de Nederlandse regering geselecteerd voor een plaats op de lijst. De Van Nellefabriek is volgens de rijksdienst ''architectonisch bijzonder en technologisch zeer hoogstaand''.

De fabriek werd in 1923 gebouwd voor tabaksproducent Van Nelle en was in die tijd een vooruitstrevend gebouw, met douches voor werknemers en veel licht, lucht en ruimte. Tot in de jaren 90 was de fabriek in gebruik.

Daarna werd het gebouw gerenoveerd en bood het plaats aan mensen met creatieve beroepen. Het gaat sindsdien door het leven als 'De Van Nelle Ontwerpfabriek'.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur): ''De Van Nelle Ontwerpfabriek laat zien hoe je monumenten kunt bewaren door ze letterlijk en figuurlijk levend te houden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft hier in alle opzichten voort.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie