AMSTERDAM - De Vijf Merentocht op natuurijs in de Kop van Overijssel is donderdagochtend deels afgeblazen vanwege een te grote toeloop.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op NUfoto

De ijsvloer is daardoor niet meer veilig, melden de ijsclubs van Giethoorn en Wanneperveen. De kwaliteit van het ijs is te slecht geworden. De politie Oost-Nederland raadt mensen dringend af om naar de Kop van Overijssel te reizen.

Secretaris Gerrit de Vries van de ijsclub van Giethoorn meldt dat het levensgevaarlijk kan zijn op het ijs. "Het is zeker niet uit voorzorg afgeblazen, maar verhalen dat men van ijsschots naar ijsschots moet springen zijn overdreven."

"Het gebied is volledig afgesloten, mensen kunnen er alleen nog uit. Schaatsers die wel zijn begonnen moeten de tocht ook uitrijden. Op plaatsen waar het ijs slecht is worden ze geholpen", zegt de Vries. "Ik hoor net dat groepen schaatsers met boerenwagens verderop worden geholpen." 

Een politiehelikopter vliegt boven de route om mogelijke schaatsers in problemen te signaleren. De inschrijving van de tocht werd om half 11 uit voorzorg stopgezet. Aanvankelijk was het voor schaatsers tot 14.00 uur mogelijk om zich in te schrijven. 

De organisatie en de politie proberen zo veel mogelijk te voorkomen dat anderen alsnog het ijs op gaan. Vooral bij de 11 startplekken is de ijsvloer, die er 's morgens vroeg prachtig bij lag, compleet aan stukken gereden.

17.000 schaatsers

Volgens Rieks Poelman van de sectie toertochten van de schaatsbond KNSB waren er rond half 11 zo'n 17.000 schaatsers op het ijs in het Overijsselse merengebied.

Op de wegen naar het schaatsgebied liep het verkeer volgens hem steeds verder vast, een aanwijzing dat er nog vele duizenden schaatsliefhebbers onderweg zijn naar Giethoorn en Wanneperveen. "We kunnen de veiligheid niet meer garanderen", zei hij.

De organisatie liet voor nog aanvang weten dat er zo'n tienduizend deelnemers werden verwacht, maar dat het er ook veel meer zouden kunnen worden.

Straten afgezet

De politie heeft straten in Giethoorn en Wanneperveen afgezet om orde te scheppen in de chaos die is ontstaan. Er zijn uitgebreide verkeersmaatregelen genomen, melden schaatsers die van plan waren om zich in te schrijven voor de toertocht.

De drukte op wegen en op het ijs in Giethoorn was 's middags aan het afnemen, meldde de gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn bij hoort.

Volgens de gemeente zijn er geen schaatsers door het ijs gezakt, zoals vooral via diverse media is gemeld. ''Daar zijn bij ons en bij de hulpdiensten geen meldingen van bekend. Ook niet van verwondingen anders dan door kleine valpartijen, die normaal zijn bij een dergelijke toertocht'', aldus een woordvoerder.

Lange file

Op de snelweg A32 (Meppel - Zwolle) ontstond donderdagochtend een lange file voor de afslag Giethoorn. In het landelijke gebied konden de smalle straten het verkeersaanbod niet aan. Ook voor de plaatsen was de onverwacht grote toeloop te veel.

Een woordvoerder van de gemeente Steenwijkerland meldt dat er nu wordt overlegd met de hulpdiensten hoe de verkeerssituatie moet worden opgelost. "We doen hard ons best om zo snel mogelijk een volledig beeld te krijgen van de situatie."

Bekijk een reactie van een deelnemer:

Voorzichtig

Schaatsers die al zijn gestart met de tocht van 25 kilometer moeten hun route zo voorzichtig mogelijk vervolgen. De organisatie raadt schaatsers af om terug te keren naar hun startpunt, want dan ontstaat een chaos door tegenliggers die elkaar moeten passeren.

Zo veel mogelijk toegangen tot het ijs worden afgesloten. De organisatie en de KNSB vragen schaatsenrijders met klem om niet stiekem buiten de 11 startplaatsen om toch de tocht te gaan rijden. "Het is echt te gevaarlijk", benadrukt Poelman.

Blokzijl

IJsclub Blokzijl verwacht dat de Blokzijler Merentocht vrijdag gewoon door zal gaan, ondanks het feit dat de Vijf Merentocht moest worden afgelast. Dat heeft voorzitter Klaas Steenbeek donderdag gezegd.

Steenbeek denkt dat "zijn" toertocht over natuurijs het aantal deelnemers beter over de dag en het gebied kan spreiden. "Ik weet niet precies wat er in Giethoorn is misgegaan, maar wij denken dat we een onverwacht grote toeloop wel aan kunnen", zei hij.

Steenbeek rekent op 10.000 tot 15.000 deelnemers. IJsclub Blokzijl heeft donderdag geregeld overleg met politie en de gemeente Steenwijkerland, waar Blokzijl bij hoort.

De Veluwemeertocht op zaterdag beperkt het aantal deelnemers tot maximaal 3500. ''We zullen de toertocht heel gecontroleerd laten plaatsvinden. Dat doen we in samenwerking met de politie'', zei voorzitter Aalt van den Hul van de organiserende ijsclub donderdag.