LEEUWARDEN - Jasper S. moet op 27 februari voor het eerst voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. 

Dat maakte de rechtbank in Leeuwarden donderdag bekend.

De 45-jarige S. wordt verdacht van de verkrachting en de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in een weiland bij Veenklooster in 1999.

Op 27 februari zal de zaak worden besproken in een zogeheten pro-formazitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De verwachting is dat er een tussenstand van het onderzoek wordt gegeven. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt op een later tijdstip plaats.

DNA

Jasper S. kwam in november vorig jaar in beeld tijdens een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. S. stond zelf DNA af tijdens dit onderzoek. Hij deed volgens zijn advocaat mee aan het onderzoek om gepakt te worden.

''Hij voelde dat het spel uit was'', aldus advocaat Jan Vlug. De boer uit Oudwoude bekende de moord en verkrachting uiteindelijk tijdens een verhoor door de politie.

Verdachte

Ruim 13 jaar deed justitie erover om een verdachte aan te houden in één van bekendste moordzaken van Nederland. Hoewel de politie meerdere personen heeft aangehouden leidde het nooit tot een veroordeling.

In april 2012 werd nieuwe wetgeving aangenomen waarmee het mogelijk werd een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek te houden in ernstige strafzaken.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot om dit nieuwe wapen in de zoektocht naar eventuele daders voor het eerst in te zetten in de zaak Vaatstra.

Verwantschapsonderzoek

Door 8080 mannen die ten tijde van de moord in de regio woonden op te roepen mee te doen aan het onderzoek hoopte het OM op een match met een familielid van de dader. In een DNA-verwantschapsonderzoek is het namelijk mogelijk om een match te krijgen met een mannelijk familielid van de dader.

In het geval van Jasper S. kwam niet alleen de verdachte zelf op het onderzoek af, ook familieleden van S. stonden DNA af.

Bekentenis

Nadat S. in november was opgepakt door de politie duurde het nog tot begin december voordat hij een officiële bekentenis deed bij de politie. Zijn advocaat Jan Vlug gaf echter te kennen in Nieuwsuur dat S. tegen hem direct bekende.

''Goh, dat u mij nog bij wilt staan. Ik heb het gedaan", zei S. in de eerste 10 minuten van het eerste gesprek tussen advocaat en verdachte. ''Dan stolt het bloed wel even in je aderen", aldus de advocaat.