Meerdere nationaliteiten mishandeling Eindhoven

TURNHOUT - Drie verdachten van de mishandeling in Eindhoven hebben de Nederlandse nationaliteit, vier de Belgische. 

Eén verdachte heeft een andere nationaliteit, meldde het Openbaar Ministerie in de Belgische plaats Turnhout donderdagochtend. Welke dat is wilde een woordvoerster niet zegen.

Alle verdachten wonen in Turnhout en omgeving, werd al eerder bekendgemaakt. De drie Nederlanders hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij de politie in Eindhoven en zitten nog vast.

De anderen bevinden zich voor zover bekend nog in België. De politie in Nederland heeft een rechtshulp- en aanhoudingsverzoek naar justitie in België gestuurd. Dat verzoek is ontvangen, de onderzoeksrechter moet daar nog een besluit over nemen.

De acht worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven op 4 januari.

Bewakingsbeelden

Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant toonde maandagavond bewakingsbeelden van de mishandeling. Te zien was hoe acht jongens door de stad lopen na een avond stappen.

Een aantal begint het slachtoffer te slaan en tegen het hoofd te schoppen. Het slachtoffer werd bewusteloos achtergelaten. De beelden, die nog steeds op internet zijn te zien, leidden tot een golf van verontwaardiging.

Burgemeesters

De burgemeesters van het Belgische Turnhout en Eindhoven komen vrijdagmiddag bij elkaar om te praten over de gefilmde mishandeling op 4 januari in Eindhoven. De Turnhoutse burgemeester Erwin Brentjens nam donderdag daarvoor het initiatief.

Brentjens zegt in Eindhoven de geschokte reacties vanuit zijn stad over te willen brengen. ''Ook de burgemeester in Eindhoven wilde graag met mij spreken, maar ik was hem vanmorgen net voor'', vertelt Brentjens, die stelt dat de bevolking in Turnhout - 41.000 zielen groot - ''gruwelijk is geschrokken'' van de mishandeling. Hij hoopt op een spoedig herstel van het slachtoffer.

''Het leeft enorm in Turnhout. Ik word zelf veel aangeklampt, gemaild, gebeld, maar zie ook allerlei reacties via de social media. Tot nog toe zijn er geen spontane acties geweest of staan die gepland die uiting geven aan ons gevoel van machteloosheid, zegt Brentjens.

Lees meer over:
Tip de redactie