Gastoevoer Ede komt donderdag op gang

AMSTERDAM - Een deel van de 150 woningen in de wijk Veldhuizen in Ede krijgt naar verwachting donderdag weer gas, meldde een woordvoerster van netbeheerder Liander donderdagmiddag. 

Eerder zei de gemeente Ede dat de huishoudens nog zeker tot zaterdag zonder gas zouden zitten.

De problemen ontstonden woensdag door een breuk in de waterleiding. Er liep water in de gasleidingen, die daardoor ook blokkeerden. In 50 woningen is er niet alleen geen gas, maar werkt ook de verwarming niet en ontbreekt warm water. Huishoudens die zijn aangesloten op de stadsverwarming hebben wel warmte.

Liander heeft donderdag besloten om de gasleidingen niet eerst helemaal te drogen maar het gas weer aan te sluiten zodra dat mogelijk is. ''Dat kan in ieder geval bij een deel van de aansluitingen. Sommige delen van de gasleidingen zijn nog zo vervuild met water en modder we daar naar verwachting nog tot in de avond aan het schoonmaken zijn.''

De netbeheerder hoopt dat drie van de vier straten in de wijk donderdagmiddag weer gebruik kunnen maken van gas.

Kachels

Bij de getroffen adressen heeft de brandweer in de nacht van woensdag op donderdag elektrische kachels gebracht. Volgens een woordvoerster van de gemeente werken de kachels goed.

Douchen 

Sinds donderdag kunnen bewoners in een sporthal douchen. Daar zijn 16 douches beschikbaar, aldus de zegsvrouw. Verder kijkt de gemeente of het nodig is om warme maaltijden te regelen. ''Donderdag doen we dat nog niet, maar mochten de problemen langer duren, dan kijken we wat we kunnen doen.''

Ze stelt dat de meeste mensen bij familie of vrienden onderdak zoeken. ''De zelfredzaamheid is groot.''

De bewoners zijn met een brief geïnformeerd over de stand van zaken. Ook kunnen zij met vragen terecht bij een informatiepost in de wijk.

Burgemeester Cees van der Knaap is langs geweest bij de getroffen adressen. Ook uitte hij zijn medeleven met de bewoners in een brief die bij de huizen is bezorgd.

Lees meer over:
Ede
Tip de redactie