EINDHOVEN - Een derde verdachte van de zware mishandeling in Eindhoven begin deze maand, heeft zich woensdag bij de politie gemeld.

Dat bevestigt zijn advocaat Jan Frederik Schnitzler.

Het gaat om een 16-jarige Nederlandse jongen, woonachtig in België, die naar eigen zeggen niet heeft deelgenomen aan het geweld, maar er wel bij aanwezig was.

De jongen zou zich hebben gemeld als getuige, maar wordt woensdagmiddag verhoord als verdachte, laat zijn advocaat weten. Hij wordt niet vastgehouden, heeft de officier van justitie aan de ouders laten weten.

Bekend

Een 17-jarige jongen uit België die zich dinsdag bij de politie heeft gemeld voor de geruchtmakende mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven heeft zijn rol bekend.

''Hij heeft geduwd en hij heeft ook geschopt. Hij vindt het verschrikkelijk en onbegrijpelijk dat hij zich op deze wijze heeft misdragen en schaamt zich dood. Hij snapt dat hij straf verdient'', zei zijn advocaat Peter van de Laar woensdag tegen Omroep Brabant. De raadsman zegt dat zijn cliënt niet de hoofdrol heeft gespeeld.

'Laffe daad'

Op 4 januari werd de 22-jarige Eindhovenaar aan de Vestdijk uit het niets geschopt en geslagen door 8 voorbijgangers.

Het slachtoffer zou een van de leden van de groep hebben aangesproken omdat hij fietsen vernielde. De politie spreekt van een 'laffe daad' en heeft een rechtshulp- en aanhoudingsverzoek uitgedaan naar de Belgische politie voor de aanhouding van de overige vijf verdachten.

Sociale media

Omdat de politie de daders niet op het spoor kwam, werd maandagavond op Bureau Brabant een inmiddels berucht filmpje (let op, beelden kunnen als schokkend worden ervaren) uitgezonden waarop de mishandeling te zien is.

Binnen de kortste keren werden de beelden massaal bekeken, mede vanwege de overweldigende aandacht dat het kreeg op sociale media.

Naast de 17-jarige jongen meldde zich ook een 15-jarige verdachte dinsdagochtend op het politiebureau. De advocaat van hem wil nog niet reageren.

Slecht slapen

De 17-jarige heeft 2 weken met de zaak in zijn maag gezeten, sliep slecht en door het verschijnen van het  filmpje werd de druk steeds groter.

 Aan de mishandeling is volgens de advocaat een woordenwisseling vooraf gegaan maar de acht jongens en het slachtoffer kennen elkaar niet.

Geen drugs

De jongens waren met elkaar uit geweest in Eindhoven. De 17-jarige had wel bier gedronken maar geen drugs gebruikt, aldus Van de Laar.

Omdat de andere betrokkenen nog niet zijn verhoord of aangehouden, en vanwege alle aandacht verwacht hij dat de jongen zal worden voorgeleid en langer zal worden vastgehouden.

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie heeft een oproep gedaan het recht niet in eigen hand te nemen. ''De beslissing over de schuldvraag is voorbehouden aan de rechter'', zo stelt de hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant op de website van het OM.

''De verontwaardiging in de media en op internet over dit ernstige strafbare feit is begrijpelijk, maar het mag niet betekenen dat de normale rechtsgang hierdoor verstoord wordt. Het is niet de bedoeling dat burgers het recht in eigen hand nemen.''