DEN HAAG - Een gemeenteraadslid uit Den Haag is aangehouden in een onderzoek naar het lekken van geheime stukken aan de pers over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum.

Dat liet het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Het 46-jarige raadslid werd dinsdag in zijn huis aangehouden. Op basis van de geheime documenten schreef de betrokken journalist een artikel in het AD/Haagsche Courant. De gemeente deed op 16 januari aangifte.

Volgens raadslid Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij gaat het om voormalig PVV-raadslid Arnout van Doorn, die nu een eenmansfractie vormt. ''Dit is een grote smet voor de politiek. Ik voel geen enkele behoefte om hem de hand boven het hoofd te houden'', zei hij.

Van Doorn was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Het Openbaar Ministerie wilde niet ingaan op de naam.

Het gemeenteraadslid heeft aan een journalist verteld waar hij in zijn fractiekamer de geheime informatie kon vinden over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum en gaf hem zijn toegangspas.

Softdrugs

De politie kwam het lek op het spoor dankzij een ander lopend strafrechtelijk onderzoek naar het gemeenteraadslid. Eind vorig jaar werd bij de politie gemeld dat de verdachte softdrugs zou verkopen aan minderjarigen tussen de 14 en 15 jaar.

De politie startte hierop een onderzoek. In het kader van dit onderzoek werd de telefoon van de verdachte getapt.

Openbaar

De volksvertegenwoordiger heeft de telefoongesprekken met de journalist bekend en heeft gezegd dat hij zijn toegangspas van het stadhuis aan hem heeft gegeven. Het raadslid verklaarde dat hij vond dat de stukken ook openbaar moesten zijn voor de burgers.

Ook heeft hij bekend de minderjarige drugs te hebben verkocht en een alarmpistool in bezit te hebben.

Het raadslid is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij moet later voor de rechter verschijnen.

Journalist

De journalist die het artikel schreef, wordt verdacht van diefstal van stukken uit het gemeentehuis. Hij is woensdag verhoord maar niet aangehouden.

De journalist beroept zich op zijn zwijgrecht. Het OM heeft nog niet besloten of de journalist wordt vervolgd.