Giethoorn heeft eerste toertocht op natuurijs

GIETHOORN - De eerste toertocht op natuurijs, de Vijf Merentocht, is donderdag in Giethoorn en Wanneperveen.

Dat meldde de organisatie, de ijsclubs van Giethoorn en Belterwiede, woensdag.

De gemeente Steenwijkerland en schaatsbond KNSB hebben groen licht gegeven. Giethoorn 'verslaat' hiermee Blokzijl, die eerder de primeur leek te hebben met de Blokzijler Merentocht, die vrijdag wordt verreden.

''De ijsdikte is 11 tot 15 centimeter en daar komt nog nachtvorst overheen. Dat komt dus helemaal goed", aldus Jans Bijker van ijsclub Giethoorn. ''Wij rekenen op 10.000 schaatsers. Parkeerplek is er genoeg."

Tijdens de Vijf Merentocht kan één afstand van ongeveer 25 kilometer gereden worden.

Oostenrijk

De Nederlandse schaatsers in Oostenrijk kunnen het ijs op voor wedstrijden. Het ijs op de Weissensee in Techendorf is inmiddels goed genoeg om er wedstrijden op te rijden. Dat meldden de organisatoren en schaatsbond KNSB woensdag.

De eerste Alternatieve Elfstedentocht voor toerrijders en de Grand Prix voor Masters zijn vrijdag. Dat is vier dagen later dan gepland. Maandag werden de wedstrijden afgelast omdat door de slechte toestand van het ijs de veiligheid van de deelnemers niet kon worden gegarandeerd.

Veel Nederlandse deelnemers waren al naar Oostenrijk afgereisd om deel te nemen aan toertochten. De Alternatieve Elfstedentocht voor profs op de Weissensee staat voor 2 februari op het programma.

Lees meer over:
Tip de redactie