Overval op Haagse juwelier was om boetes te betalen

DEN HAAG - De overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann had zoveel moeten opleveren dat Sandro G. zijn boetes kon betalen.

De verdachte zei woensdag tegen de rechtbank in Den Haag dat hij voor 3000 tot 4000 euro aan openstaande boetes had en dat dat bedrag nog steeds opliep.

Ook medeverdachte Ziya B (19). zei dat hij ''grote geldproblemen'' had. De schulden liepen op en hij kreeg deurwaarders aan de deur.

Sandro G. (20), een goede vriend van hem, zou elke dag aan hem hebben gevraagd mee te doen met een overval. Een of twee dagen van tevoren stemde B. uiteindelijk in. De overval is op 25 april gepleegd.

Schot

Over de overval met dodelijke afloop verklaarde G. dat hij op 1,5 meter van Stratmann stond toen hij de trekker van zijn pistool overhaalde. G. zegt dat hij schoot omdat de juwelier pepperspray in zijn richting spoot.

G. en B. pleegden de overval van 25 april samen. Lasha G. (22) zou chauffeur en wapenleverancier zijn geweest.

Stratmann werd in zijn winkel neergeschoten. Hij stierf doordat hij door twee kogels werd geraakt, in zijn hart en in een long. Ziya B. zou een nepwapen bij zich hebben gehad bij de overval op de winkel Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag.

Melding

Op de bewuste dag kwam om iets over half 1 's middags een melding bij de politie binnen over een mogelijke overval. Omdat gedacht werd dat de overvallers nog binnen waren, ging de politie niet meteen naar binnen toen ze 20 minuten later aankwam.

Uiteindelijk gingen agenten met honden pas tegen half 2 het pand in, waar Stratmann werd gevonden in de werkruimte van de winkel.

Stratmann

Stratmann had hoogstwaarschijnlijk niet gered kunnen worden als hij eerder was gevonden. Onderzoekers denken dat dat alleen mogelijk was geweest als hij direct gespecialiseerde chirurgische hulp had gekregen.

Op camerabeelden die tijdens de zitting werden vertoond was te zien dat Stratmann na de schietpartij nog op de been was en de deur van zijn winkel sloot. Daarna loopt hij uit beeld. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek hij overleden.

De rechtbank behandelt de zaak tegen de jonge mannen woensdag en donderdag. Op welke dag het Openbaar Ministerie straffen eist, is nog niet duidelijk.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie