BOEKAREST - Drie mensen zijn in Roemenië opgepakt voor de roof op de Kunsthal in Rotterdam in oktober. 

Dat meldt de politie Rotterdam-Rijnmond dinsdag.

De politie kan niets zeggen over de nationaliteit en identiteit van de verdachten. De Kunsthal zelf verwijst voor informatie naar de politie. ''Wij doen geen mededelingen'', aldus een woordvoerster in een reactie.

Volgens het Roemeense persbureau Mediafax gaat het om drie mensen uit Roemenië.

De drie zitten nog vast in Roemenië. Daar worden ze verhoord over hun betrokkenheid bij de roof. Het is nog niet bekend of en wanneer ze worden uitgeleverd aan Nederland.

'Geen informatie'

De Roemeense recherche kan niets zeggen over de mogelijke aanhouding.

''Over dit onderwerp kan de recherche niet meer informatie geven. Dit via de media naar buiten brengen, kan de loop van het onderzoek op dit moment beïnvloeden'', zegt een woordvoerster, zonder de aanhoudingen te bevestigen of te ontkennen.

Twee schilderijen

Een journalist van de roemeense zender Antena 3 laat aan NRC Handelsblad weten dat twee schilderijen aangetroffen zouden zijn in het huis van één van de verdachten. "Nader onderzoek wordt nog gedaan en er is nog niks bekend over de staat van de schilderijen."

Lopend onderzoek

De aanhouding van drie verdachten voor de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, is gebeurd in een lopend Roemeens onderzoek en niet op verzoek van de Rotterdamse politie. Dat maakte de politie dinsdagavond bekend. 

Op 16 oktober haalden inbrekers zeven waardevolle schilderijen weg uit de Kunsthal. De politie begon direct een grootschalig onderzoek. ,,Het onderzoek duurt nog steeds voort en daarbij wordt onder meer samengewerkt met de politie in Roemenië'', laat de politie weten.