Schippers wil ook tuchtrecht bij deal IGZ

AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mag van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geen afspraken maken met medici die in de fout gaan.

De IGZ moet altijd het tuchtrecht gebruiken om beroepsbeperkingen te realiseren.

Dat schrijft Schippers dinsdag aan de Tweede Kamer.

De in opspraak geraakte neuroloog Jansen Steur liet zich uitschrijven uit het artsenregister, waardoor hij in Nederland niet meer als arts kan werken. Maar van een tuchtzaak is het toen niet meer gekomen.

De minister gaf al eerder aan dat zij liever had gezien dat deze zaak bij de tuchtrechter was beland.

De bewindsvrouw gaat met collega Ivo Opstelten (Veiligheid) bekijken hoe de beperking kan worden weggenomen die er nu voor zorgt dat er alleen een medisch beroepsverbod kan worden opgelegd voor een delict begaan tijdens de beroepsuitoefening. Zo'n beroepsverbod volgt nu bijvoorbeeld als zwaar lichamelijk letsel door schuld is toegebracht.

Verder wil de minister dat zorgaanbieders als ziekenhuizen een recente verklaring omtrent gedrag (vog) hebben van het medisch personeel dat voor hen werkt. Ook krijgen werkgevers in de zorg te maken met een zogeheten vergewisplicht waardoor ze weten hoe hun personeel in het verleden functioneerde.

Jansen Steur

In een brief aan de Tweede Kamer gaat Schippers nader in op de verwikkelingen rond neuroloog Jansen Steur. Justitie verdenkt Jansen Steur, die in 2003 werd ontslagen bij het Medisch Centrum Twente, van 21 strafbare feiten, begaan tussen 1996 en 2003. Hoewel hij zich in Nederland had uitgeschreven als arts, ging Jansen Steur weer aan de slag in Duitsland.

Schippers ijvert al bijna 2 jaar voor een Europese zwarte lijst voor medici die zwaar in de fout zijn gegaan.

Maar omdat die er voorlopig nog niet is, wil zij proberen met een aantal landen (Vlaanderen, Engeland, Zweden en Denemarken) alvast afspraken te maken om elkaars zwarte lijst te kunnen bekijken. Binnenkort is er overleg met Duitsland, waar de privacyregels strikter zijn, over uitwisseling van dit soort gegevens.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie