UTRECHT - De officier eiste 5 jaar cel tegen de 53-jarige Evert van de K. wegens de handel in wapens, hennep en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

De criminaliteit zat heel diep in in het chapter van de Hells Angels in Zeist. Dat stelde de aanklager in Utrecht dinsdag tijdens een megazaak tegen acht verdachten onder wie twee vermeende leden van de motorclub.

Tegen zeven andere verdachten eiste de officier straffen tot twee jaar cel.

De aanklager noemde het schokkend hoe gemakkelijk Van de K., voormalig Hells Angel, aan wapens kon komen. Een pseudokoper van de politie kocht twee keer wapens bij Van de K. die zei dat hij als lid 'sergeant at arms' was van de motorclub.

Daarna werden Van de K. en personen in zijn omgeving afgeluisterd om de herkomst van de wapens te achterhalen. Dat lukte niet helemaal. De politie vond alleen een garage vol met wapens midden in een woonwijk.

Maar de Nationale Recherche kreeg via de telefoontaps tientallen hennepplantages 'cadeau' waar de Hells Angels en hun aanhang dag en nacht aan werkten. De aanklager vindt de hennephandel de zaak van een criminele organisatie.

Pseudokoop

Raadsman Louis de Leon richtte zijn pijlen op de pseudokoop door de politie. De Leon meent dat de politie daarbij de regels heeft overtreden. Volgens De Leon is er sprake van infiltratie. Het hele verdere onderzoek kan volgens de advocaat de prullenbak in. Woensdag komen de andere advocaten aan het woord.

De uitspraak is op 13 februari.