Blokzijl hoopt op eerste toertocht op natuurijs

BLOKZIJL - Het Overijsselse Blokzijl hoopt vrijdag de primeur te hebben van de eerste schaatstoertocht op natuurijs: de Blokzijler Merentocht.

Dat maakte de organisatie, de ijsclubs van Blokzijl en Dwarsgracht, maandag bekend.

De toertocht, die bij schaatsbond KNSB is aangevraagd, telt afstanden van 15 en 35 kilometer, aldus Marco Gorte van IJsclub Blokzijl.

''De sneeuw kan nog roet in het eten gooien, maar als het zo blijft vriezen, gaat het zeker door.''

De Blokzijler Merentocht werd vorig jaar februari voor het laatst verreden. Er deden toen meer dan 5000 schaatsers aan mee.

De schaatsbond zegt tegenover Schaatsen.nl dat het veel te vroeg is om op maandag al een uitspraak te kunnen doen over de doorgang van een tocht die op vrijdag plaats zou moeten vinden.

Alternatief

De eerste Alternatieve Elfstedentocht voor toerrijders in het Oostenrijkse Techendorf gaat dinsdag niet door. Het ijs op de Weissensee is niet goed genoeg. Omdat de veiligheid van de deelnemers niet kan worden gegarandeerd, is besloten het evenement af te gelasten.

Ook de eerste Grand Prix Masters gaat woensdag niet door. Dat zei een woordvoerster van het schaatsevenement.

Veel Nederlandse deelnemers waren al naar Oostenrijk afgereisd. Het is nog niet bekend wanneer de eerste schaatswedstrijden op de Weissensee weer kunnen worden gereden. De Alternatieve Elfstedentocht voor profs staat voor 2 februari op het programma.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie