Sneeuw hindert noordelijke avondspits

DEN HAAG - De sneeuw heeft maandag in het noorden van het land voor ongebruikelijke files gezorgd tijdens de avondspits.

Vooral rond Groningen was het langzaam rijden op de snelwegen A28 en A7. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB gemeld.

In de rest van het land, met name de Randstad, was het op de wegen juist opvallend rustig. Omdat veel minder mensen dan gebruikelijk de weg opgingen, stonden er in de spitsuren nauwelijks files, zei de woordvoerder.

Ook het openbaar vervoer in het noorden heeft last van de sneeuw. QBuzz die busvervoer verzorgt in de noordelijke provincies, waarschuwt reizigers in Drenthe en Groningen maandag dat ze rekening moeten houden met een vertraging van 20 tot 45 minuten.

Wisselstoring

Op de trajecten Groningen-Leeuwarden en Lelystad-Kampen vielen maandag treinen uit door een wisselstoring als gevolg van het winterse weer.

Er hebben zich tijdens de avondspits voorzover bekend geen ernstige ongelukken voorgedaan in het noorden. Eerder op de dag overleden twee automobilisten in Musselkanaal en bij Delfzijl door ongelukken als gevolg van sneeuw en gladheid.

Aangepaste dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen (NS) laten weten dat er ook dinsdag gereden wordt met een aangepaste dienstregeling. Dit is de derde dag op rij dat er gereden wordt met minder treinen.

Dit hebben de NS en Prorail besloten vanwege het aanhoudende winterweer. "De grote hoeveelheden (nieuwe) sneeuw van vandaag in combinatie met aanhoudende vorst maken dat het spoor kwetsbaar blijft voor storingen aan infrastructuur en treinen", aldus de NS.

Ingetrokken

De waarschuwing voor extreem weer in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is ingetrokken.

Het KNMI meldde rond 1 uur maandagmiddag dat er nog slechts wordt gewaarschuwd voor gladheid, maar dat van extreem weer door ijzel geen sprake meer is.

In de komende uren kan in totaal nog zo'n 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen.

Bekijk de actuele weersomstandigheden hier

Bekijk de situatie op de weg hier

Lees meer over:
Tip de redactie