Rapport vliegramp Tripoli toch nog niet openbaar

AMSTERDAM - De resultaten van het onderzoek naar de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli in 2010 worden, anders dan werd gesteld, toch niet begin dit jaar openbaar gemaakt.

Dat blijkt maandag uit een brief (pdf) van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. 

"Verwachting is dat over enige maanden het rapport openbaar gemaakt zal worden", zo laat Timmermans weten aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek naar de fatale vliegtuigcrash op 12 mei 2010 is afgerond en een 'concept-rapport' is voorgelegd aan een aantal onderzoekspartijen, waaronder de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad heeft eind november zijn commentaar gegeven op de resultaten.

Contact

De Nederlandse ambassadeur in Tripoli Ton Lansink laat aan NU.nl weten veel contact te hebben met de Libische onderzoeksleider.

"Men realiseert zich heel goed dat het voor alle betrokkenen van belang is om zo snel mogelijk te weten te komen wat er is gebeurd." Over de nieuwe vertraging zegt Lansink:  Ik denk dat zo nu en dan de snelheid van het proces is onderschat. Dingen duren vaak gewoon langer dan gedacht", aldus de ambassadeur, die benadrukt dat met het oog op de vele slachtoffers en nabestaanden 'timing' van de publicatie bovendien heel belangrijk is.

"De families moeten kennis kunnen nemen van de resultaten vóórdat ze publiekelijk worden."

Kaddafi 

Formeel had het rapport allang afgerond moeten zijn, maar het Libische onderzoek naar de oorzaak van de ramp liep ernstige vertraging op door de opstand tegen oud-dictator Muammar Kaddafi en de daaruit voortgekomen burgeroorlog en politieke transitie in 2011.

Bij het vliegtuigongeluk met de Airbus van Afriqiyah Airways nabij de luchthaven van Tripoli kwamen zeventig Nederlanders om het leven. In totaal overleden 103 van de 104 inzittenden, een destijds 9-jarige Nederlandse jongen uit Tilburg overleefde de ramp als enige.

Locatie van de ramp, nabij de luchthaven van Tripoli:


Grotere kaart weergeven
Tip de redactie