Treinvertragingen door winterweer

AMSTERDAM - Reizigers op het spoor hebben maandagochtend ondanks de aangepaste dienstregeling door het hele land vertragingen opgelopen door sein- en wisselstoringen.

Meer lezersfoto's van het winterweer op NUfoto l Stuur zelf foto's in

Rond 11.15 uur was er nog sprake van diverse storingen. Tussen Zaandam en Enkhuizen bedraagt de vertraging door een wisselstoring ongeveer 15 tot 30 minuten. 

Tussen Amsterdam Centraal en Lelystad rijden geen Intercity's door een sein- en wisselstoring. Deze storing duurt naar verwachting tot na het middaguur. Treinverkeer is vanwege dezelfde oorzaak onmogelijk tussen Lelystad Centrum en Zwolle. Omreizen kan tussen Amersfoort en Utrecht Centraal.

Ook zijn er problemen tussen Leeuwarden en Groningen. Eerder was er geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Bijlmer en Amsterdam RAI. 

Schipholtunnel

Ook lag het treinverkeer van en naar luchthaven vanmorgen Schiphol een half uur stil, na een rookmelding in de Schipholtunnel. Van brand is geen sprake geweest, zei een woordvoerster van de veiligheidsregio Kennemerland.

Volgens haar was in een trein rookontwikkeling ontstaan in een zogeheten bioreactor onder een toilet. De sporen rond Schiphol zijn inmiddels vrijgegeven, zodat het treinverkeer weer op gang kan komen.

Op veel andere trajecten zijn er wat lichte vertragingen. ''Klanten kunnen enige hinder ondervinden. Maar door de aangepaste dienstregeling hebben we wat meer lucht'', aldus de woordvoerder. De situatie op de Nederlandse spoorwegen is maandagochtend volgens de NS ''goed beheersbaar".

Luchtverkeer

Ook het luchtverkeer heeft maandag opnieuw last van het winterweer. Rond 07.00 uur waren er op luchthaven Schiphol tien vluchten geannuleerd, zo zei een woordvoerster.

Het betreft vluchten naar andere Europese bestemmingen, zoals Londen, Parijs en Frankfurt. Door sneeuwval hebben die luchthavens problemen.

Londen Heathrow liet maandag weten dat het 10 procent van de vluchten moet schrappen omdat het zicht zo slecht is. Dat komt volgens de BBC neer op ongeveer 130 vluchten.

Naast de annuleringen zijn er maandag ook enkele vertragingen op Schiphol. ''We vragen de reizigers vooral ook rekening te houden met de langere reis naar de luchthaven toe'', aldus de woordvoerster.

Eindhoven

Op Eindhoven Airport komt het vliegverkeer normaal op gang. Alleen vliegtuigen van en naar Londen lopen vertraging op door het slechte weer daar, zei een woordvoerder.

Ook meerdere treinen in Groot-Brittannië hebben moeite met het winterse weer. Zo heeft Eurostar maandagochtend meerdere treinen naar Parijs en Brussel geschrapt.

Eurostar adviseert reizigers hun reisplannen te veranderen. Ze kunnen hun ticket omboeken naar een andere datum, aldus de BBC.

Frankfurt

Ook op de internationale luchthaven van Frankfurt zijn door het winterweer nog problemen. Het vliegverkeer werd zondagmiddag stilgelegd, omdat ijsregen het vliegtuigen onmogelijk maakte op te stijgen.

Er kan maandag weer worden gevlogen, maar reizigers moeten nog rekening houden met vertragingen, zei een woordvoerster tegen de ARD. De vliegtuigen moeten namelijk ijsvrij worden gemaakt. In totaal zijn circa 180 vluchten geschrapt.

Ook op de luchthaven Zaventem in Brussel moesten vluchten worden geschrapt of hadden ze vertraging. Volgens Vlaamse media kwam dat voornamelijk door het slechte weer in andere landen.

Vooral reizigers naar Zuid-Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië stuitten op problemen, meldde de VRT.

Bekijk de actuele weersomstandigheden

Lees meer over:
Tip de redactie