Ochtendspits drukker dan gebruikelijk door sneeuwval

AMSTERDAM - Het is maandag op de Nederlandse snelwegen veel drukker dan gebruikelijk. De filelengte liep op tot 350 kilometer.

Normaal gesproken staat er op een maandag ongeveer de helft: 185 kilometer.

Door sneeuwval was het vooral in het noorden van Nederland en in de kop van Noord-Holland, op de A7 en de A28, druk. In Flevoland liep het verkeer vast op de A6. Er zijn veel aanrijdingen geweest in het hele land.

Bij een verkeersongeluk in Groningen is maandag één persoon overleden. Dat meldde de politie. Het slachtoffer belandde door de gladheid met de auto in het Musselkanaal.

Brandweermensen konden de inzittende, van wie de identiteit nog niet bekend is gemaakt, nog wel onder het ijs vandaan halen. De hulp kwam echter te laat.

Bij een aanrijding tussen een bus van een touringcarbedrijf en een personenauto viel ook een dode. De 43-jarige bestuurder van de auto uit 't Zandt werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed, meldde de politie.

A20

De A20 is maandagochtend een paar uur afgesloten geweest tussen Vlaardingen-West en Maassluis. De weg was te glad, zo meldde een woordvoerder van de ANWB.

Nadat strooiwagens de weg weer sneeuw- en ijsvrij hadden gemaakt, werd de weg weer vrijgegeven. Rijkswaterstaat en de ANWB adviseren om rustig te blijven rijden.

Extreem weer

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het noorden van het land, en heeft ook 'code oranje' afgegeven voor Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. In die provincies is de situatie op de wegen gevaarlijk door ijzel.

De ijzel verplaatst zich de komende uren langzaam naar het noordwesten.

Het KNMI handhaaft daarom de waarschuwing voor extreem weer in de drie provincies, zo meldde het weerinstituut halverwege de ochtend.

Volgens een woordvoerder van de ANWB zijn er heel veel ongevallen gebeurd door de ''spontane gladheid'', vooral op snelwegen rond Rotterdam, Breda en Eindhoven.

Veel automobilisten hebben niet in de gaten dat het glad kan zijn door de lichte neerslag die op de zwarte wegen valt. Er zijn al aardig wat slippartijen geweest. Op diverse snelwegen is een snelheidsbeperking ingesteld.

Stuifsneeuw

Vrijwel het gehele land heeft maandag te maken met sneeuwval. Vooral in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland zorgt de sterke oostenwind voor stuifsneeuw.

Het sneeuwgebied trekt langzaam noordwaarts, aldus het KNMI. In het zuiden wordt het als eerste droog, aan het einde van de ochtend ook in het midden van het land. In het noorden blijft het naar verwachting tot in de nacht naar dinsdag sneeuwen. Het KNMI verwacht dat daar zo'n 10 tot 15 centimeter sneeuw valt. In andere gebieden in Nederland is dat zo'n 5 centimeter.

Code Zwart

De Verkeersinformatiedienst (VID) kondigde code zwart af voor de ochtendspits maandag. De dienst hield rekening met ruim 500 kilometer file op de wegen.

Afgelopen dinsdag werd er, dankzij sneeuwval, een nieuw filerecord gevestigd. In de drukste spits ooit stond er ruim 1000 kilometer file.

Bekijk de actuele weersomstandigheden

Bekijk de actuele verkeerssituatie

Lees meer over:
Tip de redactie