'Overdag geen testritten Fyra uitvoeren'

AMSTERDAM - Er moet een verbod komen op het overdag uitvoeren van testritten met de hogesnelheidstrein Fyra.

Dat verzoekt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV in een brief aan spoorbeheerder Prorail. Testritten stranden vaak en dat levert urenlange vertragingen op voor andere treinen, aldus Beter OV.

Zo zou een gestrande Fyra-trein bij de Nederlands-Belgische grens zondagavond gezorgd hebben voor ontwrichting van het Thalys-verkeer, de andere hogesnelheidstrein. Bovendien vreest de organisatie dat de treinen onderdelen verliezen tijdens de testritten, wat gevaarlijke situaties op kan leveren voor andere treinen en passagiers.

Beter OV legt haar verzoek bewust bij spoorbeheerder Prorail neer in plaats van vervoerder NS HiSpeed. ''U bent als capaciteitsverdeler verantwoordelijk voor de belangen van alle vervoerders, dus ook voor het voorkomen van onevenredige hinder voor andere vervoerders dan NS HiSpeed'', schrijft Beter OV in de brief.

De Fyra rijdt sinds begin december tussen Amsterdam en Brussel. Er is sinds die tijd veel vertraging en uitval geweest. Toen de trein onder winterse omstandigheden ook nog eens het plaatwerk verloor, besloot de NS de Fyra voorlopig uit de dienstregeling te halen.

Tip de redactie