RIJSWIJK - Het KNMI heeft zondagochtend een waarschuwing ('Code Oranje') uitgedaan voor 'extreem weer' wegens ijzel in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Tot veel problemen hebben de weersomstandigheden nog niet geleid.

Dat meldde het instituut. Een woordvoerder van de politie in Limburg laat aan NU.nl weten dat er weinig meldingen van problemen zijn binnengekomen. "Er zijn ook heel weinig mensen op de weg. Het valt tot nu toe heel erg mee." 

In verband met de sneeuwval in combinatie met een harde wind (kracht 5 tot 6) is de code oranje ook afgekondigd voor Drenthe, Groningen, Friesland en Noord-Holland. In alle overige provincies geldt code geel, waarschuwing.

De ANWB constateert vooralsnog geen grote problemen. Files staan er door de sneeuw nauwelijks. Ook zijn er maar een handvol ongelukken gebeurd door de gladheid. ''Wel krijgen we meldingen dat de snelwegen langzamerhand wit aan het worden zijn. Het beste is om de rechterbaan te houden'', aldus de woordvoerder.

Strooiwagens

Zondag lopen de maxima uiteen van -3 tot 1 graden. Rijkswaterstaat heeft honderden strooiwagens en sneeuwschuivers de weg op gestuurd wegens de sneeuwval. De buien trekken langzaam naar het noorden, zo meldt weerplaza.nl.

Rond het middaguur lag de sneeuwzone ongeveer op de lijn Leiden - Nijmegen. Rond 14.00 begon het te sneeuwen in Amsterdam, en aan het begin van de avond is het sneeuwgebied gevorderd tot ongeveer de lijn Texel - Hoogeveen. Noordoost-Groningen ziet de eerste vlokken pas rond of net na middernacht.

Maandagochtendspits

De sneeuwstoring die over het land trekt is hinderlijk voor automobilisten en kan sneeuwduinen opwerpen. Vooral ten noorden van de lijn IJmuiden-Assen moeten mensen vanavond en -nacht en maandagochtend rekening houden met moeilijke omstandigheden op de weg, aldus Weerplaza.

Volgens de verwachtingen van de ANWB zal het verkeer last hebben van de sneeuw. De dienst spreekt van een zware spits met 300 kilometer file. De Verkeers InformatieDienst gaat zelfs uit van een zeer zware ochtenspits met files tot 500 kilometer. 

Elfstedentocht

De binnentrekkende sneeuwval is niet best voor het ijs in Friesland. Enkele dagen geleden werd nog gehoopt dat de sneeuwval beperkt bleef en dat de sneeuw wel van de route van de Elfstedentocht was te vegen, maar er gaat meer vallen dan toen werd gedacht. Een lichtpuntje is echter dat het voorlopig flink blijft vriezen, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

De eerstvolgende kans op dooi doet zich pas volgende weekeinde voor. “En tot die tijd blijft het flink doorvriezen. In sommige nachten kan de temperatuur zakken tot -15 graden.''

Ketelbrug

Rijkswaterstaat heeft besloten de A6 tussen Emmeloord en Lelystad zondagmiddag in beide richtingen af te sluiten wegens werkzaamheden aan de Ketelbrug. Het was de bedoeling dat dat in de late avond en nacht zou gebeuren, maar in verband met de verwachte sneeuwval is het tijdstip vervroegd, aldus een woordvoerster. Het verkeer wordt omgeleid.

De brug ondergaat een flinke renovatie, die naar verwachting tot in maart duurt. De renovatie is nodig omdat de brug sinds de ingebruikname in 1970 veel meer verkeer te dragen heeft gekregen. Het beweegbare deel krijgt nieuwe stalen kleppen en een nieuwe technische installatie.

Bekijk de actuele weersverwachting | Lezersfoto's van het winterweer