RIJSWIJK - Bauke Vaatstra, wiens dochter Marianne in 1999 werd vermoord, krijgt de Machiavelli Prijs op 12 februari uitgereikt.

Dat heeft de Stichting Machiavelli zaterdag laten weten nadat bekend was geworden dat er tegen Vaatstra aangifte is gedaan wegens bedreiging.

Voormalig directeur Guido Klabbers van Vluchtelingenwerk Leeuwarden stapte naar de politie omdat hij wil voorkomen dat Vaatstra de prijs krijgt. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt ''voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie''.

Eerdere winnaars waren onder anderen meer prinses Máxima, Jan Marijnissen, en Pieter van Vollenhoven.

Bedreigingen

Klabbers beschuldigt Vaatstra ervan dat die in 1999 telefonisch bedreigingen uitte aan zijn adres. Klabbers' vrouw zou de stem van Vaatstra hebben herkend.

Destijds deed het echtpaar geen aangifte wegens de gespannen situatie rond asielzoekers. Er was een explosieve sfeer omdat veel mensen ervan overtuigd waren dat een asielzoeker de moord had gepleegd. Bauke Vaatstra pleitte om die reden voor een radicale wijziging van de asielpolitiek.

Klabbers schreef een stuk in de Leeuwarder Courant waarin hij onder meer sprak van een zwarte dag. Het dreigtelefoontje zou daarna zijn gekomen. De advocaat van Vaatstra liet zaterdag weten dat zijn cliënt ontkent het echtpaar te hebben bedreigd. ''Hij kent deze mensen niet.''

Verjaard

Dat de zaak verjaard is weet Klabbers, maar hij hoopte dat de stichting door de aangifte de prijsuitreiking zou heroverwegen. De stichting liet echter weten niet terug te komen op de beslissing. ''Immers, de afweging wat er met deze aangifte gebeurt, ligt in handen van de justitiële autoriteiten. Daar mag niet op worden vooruitgelopen.''

Volgens de jury heeft Vaatstra met zijn consistente pleidooi voor grootschalig DNA-onderzoek als breekijzer gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving, waardoor ook de oplossing van andere 'cold cases’ naderbij is gekomen. Enkele maanden geleden bekende Jasper S. Marianne verkracht en vermoord te hebben.