AMSTERDAM - Tegen de man die op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is in hoger beroep behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis geëist.

De eis komt overeen met de straf die de rechtbank in Den Haag hem eerder oplegde.

Erwin L. wordt onder meer vervolgd voor het beschadigen van de Gouden Koets, een poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de koets liepen en voor belediging van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Zij zaten in de koets toen L. de waxinelichthouder wierp. Het voorwerp ketste af op de ruit.

Geen straf

De rechtbank in Den Haag bepaalde in 2011, conform de eis van het Openbaar Ministerie, dat L. een jaar moet worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij kreeg geen straf, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. L. ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Justitie wil dat de man verder ontslagen wordt van alle rechtsvervolging. Omdat L. lijdt aan een waanstoornis en een gevaar is voor zichzelf en anderen moet hij wel behandeld worden voor tenminste een jaar. Het hof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Op vrije voeten

L. zat na zijn daad meer dan een jaar vast. Vorig jaar werd de man vlak voor Prinsjesdag opnieuw in hechtenis genomen toen hij zich niet aan de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating hield. Zo mocht hij geen strafbare feiten plegen en moest hij meewerken aan een rapport van de reclassering.

In november kwam L. toch weer op vrije voeten omdat het hof er rekening mee hield dat de uiteindelijke straf van L. lager zou uitvallen dan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

L. probeerde eerder in hoger beroep de rechters van het hof in Den Haag te wraken, omdat de rechters door de kroon zijn benoemd. Volgens L. moesten ze daardoor als partijdig worden beschouwd. Het wrakingsverzoek werd afgewezen.