UDEN - Zeker 27.000 klanten in Brabant hebben donderdagavond iets langer dan twee uur in het donker en de kou gezeten, omdat de stroom was uitgevallen. Het ging om aansluitingen in Uden, Grave, Schaijk en Zeeland.

De stroom viel uit rond zeven uur, tegen kwart over negen was er weer licht.

Waardoor de stroomstoring kon ontstaan is onduidelijk, maar volgens een woordvoerder van netbeheerder Enexis was een transformator in Uden aan de Belgenlaan uitgevallen.

Burgemeester Henk Hellegers zei na afloop van de storing blij te zijn dat deze zich beperkte tot een een aantal uurtjes, 'zeker vanwege het koude weer'. Onduidelijk is of zich calamiteiten hebben voorgedaan.

Liften

Direct nadat de stroom uitviel werd het druk op straat in Uden, ook politie en brandweer reden af en aan. Brandweermannen werden ingeschakeld om her en der mensen uit vastzittende liften te halen. Verontruste burgers meldden zich bij de brandweer maar konden daar niet veel informatie krijgen.

In het Udense Hotel Brasserie Verhoeven was geen verwarming. Ook was er geen licht, daar brandden de kaarsen. De mensen die er zaten te eten kregen koude gerechtjes geserveerd.

Betalen met pinpas ging niet, dus sommigen betaalden cash, anderen lieten in goed vertrouwen hun gegevens achter om een andere keer te komen betalen. Na verloop van tijd liep de zaak leeg.