MOSKOU - De Russische activist Aleksandr Dolmatov heeft zelfmoord gepleegd in een detentiecentrumin Rotterdam.

Dolmatov (35) vroeg vorig jaar in Nederland politiek asiel aan, omdat hij bang was in Rusland te worden vervolgd. Zijn asielprocedure was afgerond. Hij was woensdagavond naar het detentiecentrum overgebracht, om op een nog te bepalen moment te worden uitgezet, vertelt de woordvoerster.

Dolmatov werd donderdagochtend dood aangetroffen in zijn cel. Een schouwarts en de marechaussee hebben zijn lichaam en de omstandigheden onderzocht en concludeerden dat de Rus zelfmoord had gepleegd.

Afscheidsbrief

Dolmatov heeft een afscheidsbrief achtergelaten. Volgens de woordvoerster staan daar persoonlijke overwegingen in hoe hij tot zijn daad is gekomen en wordt er niet gerept over zijn verblijf in Nederland of het asielverzoek.

Justitie heeft de familie aangeboden het lichaam van Dolmatov naar Rusland over te brengen. Ook de afscheidsbrief gaat naar de familie.

Oppositie

Dolmatov was lid van de oppositiepartij Een Ander Rusland en deed mee aan de grote protestdemonstratie in Moskou in mei vorig jaar tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij werd daarvoor gearresteerd en korte tijd vastgezet, ook werd zijn huis en dat van zijn ouders door de politie doorzocht.

Naar eigen zeggen werd hij door de geheime dienst FSB bedreigd voor zijn politieke activiteiten. Dolmatov was ontwerper van raketten bij de Russische wapenfabrikant KTRV. Die fabriek leverde aan de overheid, waardoor Dolmatov mogelijk te maken kreeg met staatsgeheimen.

Zijn vriendin zou volgens Russische media op de dag van zijn dood nog een sms'je hebben gekregen van Dolmatov. Daarin zou hij hebben gezegd dat zijn asielaanvraag was geweigerd.