AMSTERDAM - Als de huidige weersverwachting uitkomt, is de kans dat de Elfstedentocht nog in januari door kan gaan erg groot.

Dat melden weerbureaus Weeronline en Weerplaza donderdag. 

Volgens Weeronline is de kans op een Elfstedentocht sinds 1997 niet zo groot geweest als nu. Na volgende week woensdag is er tot 80 procent kans op aanhoudend winterweer. Een woordvoerder wijst erop dat de route volledig sneeuwvrij is.

"Vorig jaar februari was de kans op een Elfstedentocht een stuk kleiner, omdat er toen sneeuw op het ijs lag. Daardoor groeide het ijs niet aan."

Sneeuwval

Wel kan er over enkele dagen alsnog sneeuw vallen. "Maar het ijs is dan waarschijnlijk dik genoeg om de sneeuw er af te vegen." Toch verwacht de woordvoerder niet dat de rayonhoofden in Friesland deze week al bij elkaar komen. "Als ze dat doen, gebeurt dat volgende week pas. Op sommige plekken is het ijs nu nog geen centimeter dik."

Weerplaza wijst erop dat de kans op sneeuwval in het noorden voorlopig niet al te groot is. "Een enkel vlokje, misschien een keer 1 of 2 centimeter. Dat is dus goed nieuws."

20 centimeter

Het ijsgroeimodel van de website laat zien dat de ijsdikte voor het water dat 1 meter diep is en niet stroomt, kan aangroeien van 5 centimeter nu naar 16 centimeter volgende week woensdag. "16 centimeter is de kritische grens. In de dagen daarna wordt het ijs nog dikker." Op maandag 28 januari kan het ijs tussen de 15 en 24 centimeter dik zijn.

Beide weerbureaus stellen dat de kans op een tocht dus groot is, maar het wel slechts een verwachting blijft. "Een weersverwachting voor meer dan vijf dagen vooruit is zeer onzeker", aldus Weerplaza.

Ook het KNMI verwacht dat de temperatuur in ieder geval tot en met woensdag onder het vriespunt blijft. Volgens MeteoConsult kan er volgende week in elk geval geen Elfstedentocht komen. Mocht de vorst aanhouden, dan op zijn vroegst de week erna, eind januari of begin februari.

Vereniging

De Vereniging de Friesche Elfsteden reageerde donderdagochtend redelijk nuchter op het nieuws dat de weersomstandigheden voor een Elfstedentocht zeer gunstig zijn. De vereniging wil daar op geen manier op vooruitlopen.

''Het is aan de natuur of er een Elfstedentocht komt. We moeten eerst afwachten of het blijft vriezen en of het hard genoeg gaat vriezen. Over een datum doen we geen enkele uitspraak.'' Dat zei woordvoerder Immie Jonkman van de vereniging.

Toertocht

De eerste gewone toertocht op natuurijs, waarvoor 10 centimeter ijs nodig is, kan waarschijnlijk na het weekeinde in het noorden van het land worden verreden. Op een aantal plaatsen zal dan 7 tot 10 centimeter ijs liggen.

De afgelopen nacht vroor het bijna 11 graden aan de westkust. In het noorden en zuiden werd het -5. Dinsdagnacht werd in het Gelderse Herwijnen nog 18 graden vorst gemeten.

De komende nachten vriest het matig tot streng, waarbij het kwik daalt tot -10. Aan de kust kan het donderdag lokaal sneeuwen. Vrijdag trekt een oostenwind aan, waardoor het aanvoelt alsof het tussen de -8 en -12 is. In het weekeinde neemt de kans op sneeuw toe.

Temperen

De eerste koortsaanval na het opgestoken Elfstedenvirus kan wat twee prominente Friezen betreft meteen weer worden getemperd. Zij nemen nadrukkelijk afstand van de optimistische weersvoorspellingen.

Elfstedenprofessor Johannes Lolkama (77), schrijver van elf boeken over de Tocht der Tochten, zegt dat de lichte verhoging van de Elfstedenkoorts nauwelijks van betekenis is. ''Het heeft hier in Friesland vannacht amper gevroren’’, zegt Lolkama.

''Voor een Elfstedentocht hebben we zeker 14 dagen matige tot strenge vorst nodig. Nou, die hebben we hier nog amper gezien.''

Piet Paulusma

SBS-weerman Piet Paulusma, officieel weeradviseur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden, zegt het 'E-woord' bewust nog niet in de mond te hebben genomen. ''Omdat daar nu geen enkele aanleiding voor is'', stelt hij. ''Ook ik wil niets liever dan dat er een tocht komt, maar op basis van de huidige weermodellen ben ik daar nog niet aan toe.''

De weerman uit Harlingen zegt dat er in de Bolswardervaart achter zijn huis amper 2,5 centimeter ijs ligt. Met de huidige wintervooruitzichten is er volgens Paulusma nog een lange weg te gaan.

''Ook ik zie als weerman de pluimen in de computermodellen en de aanhoudende winter. Maar de vorst is voorlopig gewoon niet streng genoeg'', zegt hij. ''Daarnaast verwachten we sneeuw in het weekeinde. Dat brengt ook weer zijn eigen problemen voor de ijsaangroei.''

Elfstedenprofessor Lolkama (77) beschouwt de sluimerende Elfstedenkoorts als een typisch westers verschijnsel. ''Over het algemeen zijn het de Hollandse media die ermee beginnen'', zegt Lolkama.

Bekijk de actuele weersverwachting