AMSTERDAM - Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) ontkent dat de hogere snelheid waarmee treinen stations binnenrijden leidt tot onveiligheid op het spoor. 

Dat zei ze dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Machinisten uitten maandag in de Volkskrant hun zorgen over de snelheidsverhoging.

"De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de veiligheid", zei Mansveld. "Ik denk niet dat er onveilige situaties zijn."

Vakbond FNV Spoor luidde maandag de noodklok over de snelheid van treinen bij stations. Die ligt bij de meeste stations nu op maximaal 40 kilometer per uur, maar is bij sommige stations verhoogd naar 60 of 80 kilometer.

Vertrouwen

Een machinist vergeleek het Nederlande spoor in de Volkskrant met ‘een bananenrepubliek met een kerncentrale'.

VVD-Kamerlid Betty de Boer zei het ‘hoogst curieus' te vinden dat de machinisten hun zorgen via de media naar buiten brengen. Volgens haar is dat niet goed voor het vertrouwen van reizigers, die zo ‘de stuipen op het lijf wordt gejaagd'. Volgens haar handelt FNV Spoor niet in het belang van de reizigers.

Mansveld antwoordde dat het iedereen vrijstaat om te communiceren hoe hij wil. Wel zei ze dat het wellicht beter was als de machinisten eerst met de directie van de NS een gesprek hadden gevoerd.