DEN HAAG - Het treinverkeer in Zuid-Holland is dinsdagochtend ontregeld door het winterse weer. 

Dat meldt de NS.

De storing komt bovenop de reeds aangepaste dienstregeling van de NS. De NS besloot al eerder minder treinen in te zetten wegens de verwachte sneeuw.

De aangepaste dienstregeling houdt in dat door het hele land minder intercity's en sprinters rijden. In totaal zou het om 18 procent minder treinen gaan.

Tussen Breda en Lage Zwaluwe kampte de NS met wisselstoringen. 

Volgens de woordvoerder hebben reizigers zich tevoren goed geïnformeerd over de aangepaste dienstregeling. Op de stations lijken zich geen problemen voor te doen, aldus de zegsman.

Arriva

Treinvervoerder Arriva die in delen van het land de regionale spoor- en busverbindingen verzorgt, kampt met vertraging en uitval van treinen. Gemiddeld zijn reizigers een half uur langer onderweg.

Op dinsdagmorgen ontstond er een recordspits in Nederland.

Busvervoerders zoals Connexxion en Veolia melden dinsdagmorgen dat vrijwel alle bussen rijden, maar met een vertraging van gemiddeld een half uur. De busverbindingen hebben last van sneeuwval, maar vooral van de vele files die overal zijn ontstaan door het winterweer, zeggen woordvoerders.

Den Haag

Ook het tramverkeer in de regio Den Haag heeft hinder van de sneeuwval. Vervoerbedrijf HTM besloot van te voren vier tramlijnen uit de dienst te halen om alle aandacht op de overige tramlijnen te richten.

Die trams rijden desondanks met flinke vertraging, aldus een woordvoerster. De buslijnen rijden allemaal, maar hebben ook last van de verkeersproblemen door de sneeuw.

Rotterdam

In Rotterdam heeft vervoerder RET preventief de bovenleidingen van de trams sneeuwvrij gehouden.

De problemen vallen daar mee, aldus een woordvoerder. De RandstadRail tussen Den Haag-Centraal en Nootdorp ondervond veel hinder. Iets na 8.30 uur reed ook die lijn weer volgens de dienstregeling.

De RET meldt aan NU.nl dat men niet verder komt dan de Laan van NOI.

In Amsterdam rijden trams en bussen en metro gewoon, al moet ook daar rekening worden gehouden met vertraging.

Schiphol

Reizigers die dinsdag vanaf Schiphol vliegen moeten rekening houden met vertragingen van gemiddeld een half uur. Dat meldt een woordvoerster van de luchthaven.

De gevolgen van de sneeuwval voor de luchtvaart leken dinsdagochtend in eerste instantie mee te vallen. Volgens een woordvoerster is het aantal vertragingen en annuleringen toegenomen.

Reizigers doen er goed aan extra tijd te nemen om naar Schiphol te komen en voor vertrek eerst te kijken naar de actuele vertrektijden.

De vertragingen hebben diverse oorzaken. Vertrekkende vliegtuigen moeten ijsvrij worden gemaakt, sneeuw moet van de banen worden gehaald. Ook andere Europese vliegvelden hebben te maken met overlast door sneeuw, dat heeft ook gevolgen voor Schiphol.

Eindhoven Airport

Het vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport, waar meer sneeuw viel dan op Schiphol, kent voorlopig geen problemen. De baan is schoongeveegd en de eerste vliegtuigen vertrekken dinsdagochtend op tijd, vertelt een woordvoerder.

Nadat de start- en landingsbaan dinsdagochtend sneeuwvrij is gemaakt komt het vliegverkeer op Eindhoven Airport op gang. Het eerste toestel is met een half uur vertraging vertrokken. ''Er is veel werk verzet maar eigenlijk valt het met de problemen mee", zei een woordvoerder.

Bekijk de actuele weersverwachting

Bekijk verkeersinformatie

Bekijk de winterfoto's op NUfoto

Heeft u foto's van de sneeuw? Upload ze dan op NUfoto