AMSTERDAM - Op de Nederlandse wegen stond dinsdagmorgen om 8.40 uur in totaal 1003 kilometer file, waarmee het de drukste ochtendspits ooit is in Nederland. Dat meldt de ANWB.

Rond 10.45 uur was de door de sneeuwval veroorzaakte chaos voorbij. 

Alleen in de regio Den Haag, rond het Prins Clausplein, en op de A12 van Zoetermeer naar Den Haag stond het verkeer op dat tijdstip nog vast. In totaal ging het om 25 kilometer file.

Met name de Randstad is dinsdagmorgen getroffen, maar ook Zeeland, Noord-Brabant en een stuk van Utrecht. Boven de lijn Hoorn - Lelystad - Apeldoorn is er minder sprake van overlast.

Avondspits

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan de avondspits te mijden. Volgens een woordvoerster geldt dat met name voor het zuidoosten van het land, onder de lijn Zeeland-Twente.

Maar ook in andere delen van het land doen mensen er verstandig aan te kijken naar de verkeerssituatie voordat ze de weg op gaan, voegde ze er aan toe.

Sneeuwfront

Nederland had dinsdagochtend te maken met een sneeuwfront dat heel langzaam over het land trekt. In Den Haag is maandag en dinsdag tot nu toe 19 centimeter sneeuw gevallen. De hofstad is daarmee een uitschieter wat betreft sneeuwhoogtes in ons land, zo meldde Weerplaza.

Door de sneeuwval hebben duizenden scholieren in Den Haag dinsdag een dagje vrij gekregen. Het verkeer op de wegen in de stad staat vrijwel overal stil of rijdt zeer langzaam. Leerlingen en docenten kunnen de schoolgebouwen niet bereiken.

In het hele zuidwesten van het land heeft het flink gesneeuwd. Alleen al in de nacht van maandag op dinsdag viel daar meer dan 10 centimeter. Het midden van het land kreeg een laagje van zo'n 6 centimeter te verwerken. In de noordelijke provincies is nog weinig tot niets naar beneden gekomen.

De komende uren blijft sneeuwval mogelijk, al wordt het wel minder, aldus het weerbureau. Het oosten van Brabant en Gelderland, en ook Limburg houden tot in de avond en komende nacht kans dat het daar gaat sneeuwen.

Rijexamens

Het CBR heeft dinsdagochtend bijna 400 rijexamens afgelast. In de provincie Zuid-Holland gingen de meeste niet door: 156 van de 657 examens. Dat aantal kan nog oplopen.

In de noordelijke provincies, waar vrijwel geen sneeuw viel, gaan alle examens vooralsnog door.

1999

Er moet volgens een woordvoerder van de ANWB wel bij het nieuwe record worden gezegd dat het oude spitsrecord, 985 kilometer op 8 februari 1999, nog op een oude manier werd geteld. "Als dat op de huidige manier zou worden geteld was het 1500 kilometer geweest."

Strooiwagens

Rijkswaterstaat zet sinds maandagavond honderden strooiwagens in om de sneeuw van de wegen te houden. "Bij elkaar zijn vierhonderd tot vijfhonderd strooiwagens op de weg", zei een woordvoerder op Radio 1.

De wagens strooien sinds maandagavond. Dat gebeurt preventief, maar ook na de sneeuwval wordt gestrooid. Verder zijn sneeuwschuivers ingezet die in formatie de sneeuw van de snelwegen vegen.

Ongelukken

Op de snelwegen en grote provinciale wegen zijn dinsdagochtend in het winterse weer tot nog toe bijna 300 ongelukken gebeurd. Dat is ruim het dubbele van normaal, wanneer het er 100 tot 150 zijn.

Dat meldde Allianz Global Assistance, dat als landelijk centraal meldpunt onder meer bergers inschakelt om de wegen zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.

Volgens een woordvoerster gaat het vooral om ongevallen waarbij maar één voertuig is betrokken. Omdat rustig wordt gereden, valt het met de schade mee.

Wegenwacht

De Wegenwacht heeft het dinsdagochtend "heel rustig". Doordat veel automobilisten zijn thuis gebleven, zijn er ook minder pechgevallen, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Wel kunnen de aanrijtijden in plaatsen waar sneeuw ligt langer zijn omdat ook de auto's van de Wegenwacht niet altijd kunnen opschieten in het verkeer.

Lees ook: Openbaar vervoer ondervindt hinder van sneeuw

Bekijk de actuele weersverwachting en verkeersinformatie

Bekijk winterfoto's op NUfoto

Heeft u foto's van de sneeuw? Upload ze dan op NUfoto