AMSTERDAM - De woningprijzen zullen in Nederland ook het aankomende jaar weer dalen tussen de 5 en 7 procent. Dit verwacht de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. In 2012 daalden de prijzen met 6,7 procent.

Dit blijkt donderdag bij de presentatie van de verkoopcijfers over het vierde kwartaal van NVM in Amsterdam. 

Aan het einde van het jaar zijn flink meer woningen verkocht dan in de voorgaande periodes: een stijging van 31,8 procent. Dit komt vooral door de veranderende regels voor het aflossen van een hypotheek, die vanaf 2013 gelden.

Gemiddeld wordt een woning nu voor 207.000 euro verkocht. Sinds de kredietcrisis zijn woningprijzen gemiddeld met 15,9 procent gedaald.

Ouderwets

"Ouderwetse" verkoopcijfers, aldus Ger Hukker, voorzitter van de NVM, tegenover NU.nl over de cijfers over het einde van het jaar.

Doordat veel huizenzoekers nog voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari een huis wilden kopen, hadden makelaars in het najaar meer werk dan in de andere maanden.

"De woningmarkt leek weer even op het oude niveau." In het vierde kwartaal werden naar schatting bijna 34.000 woningen verkocht.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Uiteindelijk zijn er vorig jaar 115.000 woningen verkocht, waarvan ruim 85.000 door NVM-makelaars. Dat is 4,1 procent minder dan het jaar ervoor. Een huis staat over het algemeen 171 dagen te koop. 

De woningmarkt heeft veel te leiden van de dalende koopkracht en het lage consumentenvertrouwen vanwege de economische crisis. Bij de laatste jaarcijfers, over 2011, telde de NVM ook al 7 procent minder verkochte huizen dan het jaar ervoor.

Een op de drie woningen wordt verkocht binnen 3 maanden. Voor de crisis was dit nog bij meer dan de helft van de woningen het geval.

Evenwicht

Ondanks dat de woningmarkt 'er nog lang niet is', voorziet Hukker wel dat er het komende jaar meer evenwicht op de markt ontstaat. Woningzoekenden houden er rekening mee dat ze een huis niet meer als een beleggingsproduct verkopen maar er daadwerkelijk langere tijd zullen wonen, verkopers zijn er aan gewend geraakt lagere prijzen te vragen, aldus de makelaarsvereniging.

De vraagprijs is in het vierde kwartaal in vergelijking met het jaar daarvoor dan ook met 3,3 procent gedaald. Gemiddeld werd een woning in 2012 voor 9 procent onder de oorspronkelijke vraagprijs verkocht. 

Beweeg de cursor over de lijn om de bedragen te zien . De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Onzekerheid

Uit cijfers van de NVM blijkt duidelijk hoe de politieke veranderingen van invloed zijn op de woningverkopen. "Politieke strubbelingen en onzekerheid leiden direct tot een dip in het aantal verkochte hypotheken. Politici moeten zich wel bewust zijn van die verantwoordelijkheid", zo roept Hukker op. 

Door de onzekerheid over de aanpassingen, zoals de verplichting om een hypotheek binnen dertig jaar af te lossen, is het aantal verkopen onder voorbehoud sinds het aantreden van het nieuwe kabinet flink uitgelopen op het aantal daadwerkelijk verkochte woningen, zo blijkt uit de cijfers.

In week 50 van 2012 waren er bijvoorbeeld rond de 2000 woningen onder voorbehoud verkocht, terwijl volgens de trend er rond de 1500 woningen daadwerkelijk werden verkocht.

Concurrentie

De NVM pleit er richting de politiek voor om te zorgen voor meer concurrentie onder hypotheekverstrekkers."Men houdt nu veel te weinig rekening met de consument", zo stelt Hukker tegenover NU.nl. "Doordat er weinig concurrentie is zijn er onvoldoende prikkels voor bijvoorbeeld banken om zich moderner op te stellen."

"Er is een toenemend aantal ZZP'ers dat ook graag een hypotheek wil afsluiten. Ik wil echt een oproep doen om ervoor te zorgen dat de hypotheekverstrekking meer gaat passen bij de huidige samenleving. Banken zijn huiverig wegens het toezicht. De huidige situatie is niet flexibel en leidt tot onnodig hoge rentekosten."

Restschuld

Ook roept Hukker de politiek op een betere plan van aanpak te maken voor mensen met een restschuld. "Die restschulden zijn nu soms zo hoog, er moet iets bedacht worden", aldus Hukker. Hij noemt het 'een eerste stap' dat de restschuld nu tien jaar kan worden afgetrokken van de belasting. 

"Ik vind niet dat er voor Sinterklaas gespeeld moet worden. Maar er moet wel beter nagedacht worden over een soort achtervangregeling, bijvoorbeeld via de Nationale Hypotheek Garantie. De politiek kan nog best wat creatiever zijn."

Lees volledige interview met Ger Hukker