UTRECHT - Acht verdachten uit een groot onderzoek van de Nationale Recherche naar wapen- en drugshandel moeten komende week in Utrecht voor de rechter verschijnen.

Justitie verdenkt ze ook van het witwassen van crimineel geld en van stroomdiefstal voor hennepkwekerijen.

Hoofdverdachte Evert van de K. is volgens het Openbaar Ministerie (OM) lid van de Hells Angels in Zeist.

In het onderzoek heeft de politie een pseudokoper ingezet om wapens te kopen van Van der K. In totaal werden bij huiszoekingen zo'n 20 wapens gevonden. Ook stuitte de politie op munitie, wietplantages, een boel hennep en andere drugs.

Drugs

Bijna 30 verdachten hebben voor kortere of langere tijd vastgezeten in deze zaak. De opsporingsdiensten begonnen aanvankelijk het onderzoek omdat er een vermoeden was dat er in wapens werd gehandeld.

Gaandeweg stuitten politie en justitie op de hennepkwekerijen en andere soft- en harddrugs.

Justitie heeft in het hele land afdelingen van motorclubs in het vizier. De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar de Hells Angels, maar bijvoorbeeld ook naar Satudarah.

Ondanks dat komende week meerdere verdachten van dezelfde handel voor de rechter moeten komen, beschuldigt het OM hen niet van deelname aan een criminele organisatie.

Eerdere pogingen van justitie om de Hells Angels officieel te bestempelen als een criminele en dus verboden organisatie strandden.

Bijvangst

De rechtbank Utrecht heeft deze week dinsdag en woensdag als zittingsdagen uitgetrokken. Het OM komt naar verwachting op 22 januari met de strafeisen tegen de verdachten.

Maandag moet een verdachte voorkomen omdat op zijn computer een hoeveelheid afbeeldingen van seksueel kindermisbruik is gevonden, als 'bijvangst' van het wapenonderzoek.

Hendrik H., een zakenrelatie van van de K., mocht van de rechter eerder al op borgtocht de gevangenis uit. Daarvoor moest hij 25.000 euro betalen. Een derde verdachte zou ooit bij motorclub Confederates hebben gehoord, een club die later is opgegaan in de Angels.