AMSTERDAM - Op het Amsterdamse Huygens College neemt volgende week een politieagent plaats in de school.

Hij maakt deel uit van het veiligheidsteam dat de overlast door leerlingen in de buurt moet terugdringen.

Dat hebben vertegenwoordigers van de gemeente, politie en de school donderdag afgesproken.

De omwonenden trokken aan de bel nadat ze genoeg hadden van de incidenten. Op de vmbo-school in Amsterdam-West zitten ook twee verdachten van de dodelijke mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De problemen met intimiderend gedrag spelen echter al langer.

Het Huygens College zegt positief te staan tegenover de komst van de agent, die in de school een eigen ruimte krijgt. ''Vooral als het helpt de overlast in de buurt te verminderen'', zegt de woordvoerder. ''In de school zelf zijn geen problemen. De verzuimcijfers zijn goed, de prestaties zijn goed en de sfeer is goed.''

Vertrouwensband

De agent zal een vertrouwensband gaan opbouwen met de leerlingen, benadrukt de zegsman. Naast de agent maken ook een leerplichtambtenaar, de veiligheidscoördinator van de school en twee leerplichtassistenten deel uit van het veiligheidsteam.

Donderdagavond hebben zo'n 100 buurtbewoners een bijeenkomst over de overlast bezocht. Daar waren ook mensen van school, politie en gemeente aanwezig. Een aantal bewoners neemt zitting in een contactgroep die de buurt de komende tijd zal vertegenwoordigen.

Klachten

Veel mensen hadden klachten, variërend van nare incidenten tot te volle prullenbakken. Maar er waren er ook die zeiden er juist heel prettig te wonen, zo zei een woordvoerster van de gemeente na afloop.

De school liet weten het een zeer nuttige bijeenkomst te vinden. ''De avond stond in het teken van stoom afblazen en dat hebben mensen kunnen doen. Ook zijn er wat concrete afspraken gemaakt. En nu staat iedereen gezellig na te praten'', zo zei een woordvoerder.