DEN HAAG - De Quote-500-bende bereidde zijn diefstallen bij rijke personen grondig voor. 

Ze deden voorverkenningen, zochten informatie op internet en sloegen ongezien toe als de bewoners thuis waren. Want juist dan waren de beveiligingssystemen van de kapitale villa’s uitgeschakeld.

Dat beeld schetste de officier van justitie donderdag bij de rechtbank in Den Haag over de bende. ''Het is voor ons ambtenaren niet voor te stellen, maar de huizen zijn zo groot, dat ze hun gang konden gaan zonder dat de bewoners het doorhadden.’’ Eenmaal thuis werd de buit direct verdeeld. Op internet werd de goudprijs gecheckt.

Verdachten

In totaal gaat het om acht verdachten, vooral uit Den Haag, die zijn aangehouden in het onderzoek Batman. Op de lijst van beschuldigingen tegen de verdachten staan inbraken in onder meer Teteringen, Velp (Gld), Schijndel, Bergen en Ambt Delden.

Justitie verdenkt ze van deelname aan een criminele organisatie van woninginbrekers en van heling en witwassen. Onder anderen oud-LPF'er en oud-minister Herman Heinsbroek is slachtoffer geworden van deze bende.

Zwijgrecht

Volgens de advocaten van de eerste drie verdachten die donderdag moesten verschijnen, is de verdenking niet meer dan enkele inbraken. Deze drie broers hebben zich tot op heden op hun zwijgrecht beroepen en deden dat ook nu weer.

De advocaten deden het verzoek om de verdachten vrij te laten. De rechtbank neemt daar pas vrijdag een besluit over, als de zaken van alle acht verdachten aan de orde zijn geweest.