AMSTERDAM - De 22-jarige Alison R.M. heeft spijt dat door haar toedoen haar 16 maanden oude zoontje cocaïne kon nemen en daardoor met ernstig letsel in het ziekenhuis belandde. 

 Dat bleek donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

 De vrouw moet langer in de cel blijven. Hoewel haar advocaat pleitte voor schorsing van haar voorlopige hechtenis, zodat ze bij haar tante het contact met haar kind kan herstellen, ging de rechter hier niet in mee.

''Dit heb ik mijn kind nooit willen aandoen. Het spijt me heel erg'', zei een geëmotioneerde R.M. ''Ik wist niet hoe ik uit deze situatie moest komen.''

Roekeloos

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vrouw van roekeloos handelen door haar kind alleen in huis rond te laten lopen en spelen terwijl overal coke, versnijdingsmiddelen en chemicaliën rondslingerden. Het jongetje belandde begin oktober met stuiptrekkingen en schuim en bloed uit zijn mond op de intensive care.

Justitie houdt R.M. ook verantwoordelijk voor handel en bezit van cocaïne en het witwassen van een bedrag van ruim 60.000 euro.

Vader

Volgens haar advocaat zou niet zijn cliënt maar haar vriend en de vader van haar kind in de cel moeten zitten. Hij lijkt met de noorderzon vertrokken. De drugs zijn volgens de raadsman van hem. ''We hebben hier te maken met een verliefde vrouw, die niet tegen hem op kon.''

Uit een psychologisch rapport dat in 2003 naar aanleiding van een straatroof over R.M. is gemaakt, blijkt dat zij kampt met een gebrekkige geestelijke ontwikkeling en verminderd toerekeningsvatbaar is.

''Er is dan ook geen sprake van samenwerking. Alison kon niet tegen hem op en was niet in staat de situatie stop te zetten'', zei de advocaat. Volgens hem heeft de vrouw het kind niet alleen in de woning gelaten, maar liep hij rond toen zij een douche nam.

Volgens het OM tonen sms'jes aan dat R.M. wel degelijk betrokken was bij drugshandel.