DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een hogere rechter oordeelt over de strafbaarheid van apaan, een stof die steeds vaker wordt gebruikt om speed te maken. 

De rechtbank in Den Bosch bepaalde eind vorig jaar dat het bezit van apaan niet strafbaar is omdat de stof niet officieel geregistreerd is. In totaal dertien verdachten werden daarom vrijgesproken van overtreding van de wet die misbruik van chemicaliën moet voorkomen.

De rechtbank veroordeelde tien verdachten alleen voor de productie van grondstoffen voor drugs en legde (veel) lagere straffen op dan geëist. Veruit de hoogste straf (6 jaar cel) was voor de voortvluchtige hoofdverdachte Cees S. uit Waalre.

Een justitiewoordvoerder vertelde woensdag dat er een principeappel is ingesteld in zes zaken. Het OM blijft overtuigd dat voor apaan volgens de uitleg en bedoeling van de Europese regels een vergunning nodig is.

Het OM zegt dat criminelen bewust apaan kiezen omdat het niet verboden is. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft geconstateerd dat apaan tot 2009 niet voorkwam. In 2010 werd het voor het eerst gevonden in amfetaminemonsters en in 2012 was de helft van alle amfetamine gemaakt met apaan.