AMSTERDAM - Naar aanleiding van meldingen van misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid besloten een onderzoek in te stellen naar het ziekenhuis.

Dat maakte de raad woensdag bekend.

Het onderzoeksinstituut gaat niet naar individuele patiëntendossiers kijken, maar wel naar het grotere plaatje: hoe informatie over incidenten en vermijdbare doden geregistreerd wordt en wat daarmee gedaan wordt om fouten in de toekomst te voorkomen.

Ook wordt gezocht naar een antwoord op de vraag hoe het kan dat incidenten zich hebben kunnen voordoen, terwijl het ziekenhuis gecertificeerd is.

''Ze zijn van harte welkom'', zo reageerde een woordvoerster van het ziekenhuis woensdag. ''Wij vinden het alleen maar goed als een onafhankelijke instelling onderzoek doet. Als er wat misgaat, moet je daar van leren. Dat geldt niet alleen voor ons. Ook andere ziekenhuizen moeten van onze fouten kunnen leren.''

Klachten

Al 150 mensen hebben zich gemeld bij letselschadeadvocaat Rob Vermeeren met klachten over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis . ''Het merendeel daarvan zijn schadeclaims'', zei hij woensdag. Opvallend is dat slechts 60 van deze klachten gaan over de afdeling cardiologie, waar de ophef in het ziekenhuis mee begon. ''Er komen meer klachten binnen over de andere afdelingen'', vertelde Vermeeren.

De klachten gaan over verkeerde diagnoses, medicijnen en behandelingen en over onheuse bejegening. De klagers zijn naar de advocaat doorverwezen, nadat ze geklaagd hadden bij het meldpunt van Hartpatiënten Nederland.

Individuele dossiers

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet al onderzoek naar individuele patiëntendossiers, evenals het ziekenhuis zelf.

Dat laat dossiers vanaf 2010 onderzoeken. Het accent bij dit onderzoek ligt op het handelen in de allerlaatste levensfase van patiënten.

Hartpatiënten

Hartpatiënten Nederland is blij met het onderzoek. De organisatie hoopt dat ook andere ziekenhuizen hier baat bij hebben.

''We vrezen dat de oorzaken van de problemen in Spijkenisse ook elders spelen. Zowel op andere afdelingen van het Ruwaard van Putten ziekenhuis als in andere ziekenhuizen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is de aangewezen organisatie om dit in kaart te brengen'', schrijft Hartpatiënten Nederland woensdag in een verklaring.

Gesloten

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd in november gesloten, waarna het ziekenhuis onder verscherpt toezicht werd gesteld door de IGZ.

Aanleiding was een onderzoek naar ongewoon hoge sterftecijfers op de afdeling cardiologie in 2010. Door fouten van cardiologen zijn mogelijk mensen overleden.