AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam zet stevig in op de aanpak van seksueel geweld. Met een pakket maatregelen probeert de gemeente seksueel geweld te voorkomen en betere hulp te bieden aan slachtoffers.

Vooral jongeren zijn vaak slachtoffer van seksueel geweld, blijkt uit onderzoek.

''Jaarlijks komen gemiddeld 681 incidenten bij de Amsterdamse politie terecht. Dat zijn er twee per dag en twee te veel'', zei wethouder Eric van der Burg (Zorg) woensdag.

In ruim de helft van de gevallen (52 procent) gaat het om aanranding. In 34 procent van de gevallen betreft het verkrachting. De overige 14 procent betreft misbruik van kinderen.

Jong

De politieonderzoeken laten zien dat verdachten en slachtoffers vaak jong zijn. Het grootste aantal verdachten van aanranding is jonger dan 19 jaar, bij verkrachting zijn de meeste verdachten tussen de 20 en 34 jaar.

Van de slachtoffers van verkrachting in de stad is bijna de helft jonger dan 20 en ruim een derde tussen de 20 en 34 jaar.

''Het is van groot belang dat jongeren weten wat wel en niet toelaatbaar is op het gebied van relaties en seksualiteit. Bij de eerste signalen van seksueel geweld dient er snel en adequaat te worden gehandeld", aldus Van der Burg.