WAGENINGEN - Het begint vrijdag te vriezen. De vorst is niet streng, maar duurt wel zo lang dat halverwege volgende week op steeds meer plaatsen geschaatst kan worden. 

Die verwachting sprak MeteoConsult woensdag uit.

Vrijdag nestelt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied dat daarna voorlopig niet meer van zijn plaats komt. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en de temperaturen dalen.

Vooral op ondiep water kunnen straks de schaatsen worden ondergebonden. Op grote plassen en meren is ijs sterk genoeg om te kunnen schaatsen voorlopig niet aan de orde.

Vriespunt

Het gaat volgens het weerbureau in de nacht van donderdag op vrijdag het eerst in het noorden van het land vriezen, daarna ook elders. Overdag liggen de maximumtemperaturen dan rond het vriespunt. Maandag en dinsdag verscherpt de vorst met ’s nachts temperaturen onder min 5 en ook 's middags zijn de temperaturen onder nul.

Op schaatslocaties die er traditioneel snel bij zijn, zoals de Ryptsjerkerpolder in Friesland en andere ondergelopen weilanden en sintelbanen, kan zondag wellicht al worden geschaatst.

IJsvorming

De weersvoorspellers van Weerplaza zeggen dat het water van sloten, plassen en meren nog relatief warm is na het zachte weer van de afgelopen 20 dagen. Dat kan de ijsvorming vertragen, evenals eventuele wind.

Op ondergelopen weilanden kan daardoor voor het eerst op dinsdag of woensdag worden geschaatst. Voor wat dieper water moet zeker tot volgende week vrijdag worden gewacht.

Weerplaza verwacht dat het volgende week woensdag spannend wordt of de vorst doorzet. De kans daarop is nu 80 procent.

KNMI

De KNMI meldt ook dat vrijdag de temperaturen onder het nulpunt dalen met in het weekend lichte vorst. 

Bekijk de actuele weersverwachting

Bekijk foto's van het winterweer