RIJSWIJK - De reizigersverenigingen Failra en Treinreiziger.nl zeggen dat de Fyra nog steeds te weinig op tijd rijdt. Veel treinen komen niet aan op het eindstation. 

Ook het aantal geplande ritten van de hogesnelheidstrein blijft achter, zeggen beide organisaties woensdag. Bovendien blijft het aantal reizigers achter bij de prognoses.

Een maand geleden ging de Fyra ook rijden tussen Amsterdam en Brussel. Volgens Failra komt een op de twintig treinen nooit aan en rijdt nog geen 55 procent van de Fyra's op tijd.

De NS zegt dat in de eerste week van de dienstregeling de helft van de Fyra-treinen op tijd reed. Inmiddels is dat gegroeid naar 71 procent. Dit zijn treinen die maximaal 5 minuten later dan gepland hun eindbestemming bereiken.

Verbeteringen

Directievoorzitter van NS Hispeed Jan-Willem Siebers zei in het Radio 1 Journaal dat er opstartproblemen zijn geweest, maar dat het nu de goede kant op gaat. ''De effecten van de verbeteringen zijn zichtbaar. We moeten nu doorzetten."

"Met nieuwe treinen op een een nieuw spoor komen er altijd problemen." Samen met het Belgische spoorbedrijf wordt er keihard gewerkt om alles beter te krijgen. ''Maar we zijn er nog niet'', zei Siebers.

Dinsdag zeiden ook reizigersclubs Rover en de Maatschappij voor beter OV dat ze ontevreden zijn over de Fyra. De Maatschappij voor beter OV wil dat de exploitatie van het traject wordt overgenomen door Arriva. Rover wil de oude beneluxtreinen weer laten rijden.