DEN HAAG - De Indiase winnaar van de Mensenrechtentulp 2012 kan de prijs woensdag niet in ontvangst nemen.

De Indiase autoriteiten hebben Marimuthu Bharathan geen toestemming gegeven het land te verlaten, omdat hij verdachte is in een moordzaak.

Nederland reikt de Mensenrechtentulp sinds 2008 uit aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de mensenrechten. Volgens de onafhankelijke jury is de 51-jarige Indiër ''een onvermoeibaar voorvechter van betere leef- en werkomstandigheden voor de Dalits in zijn land''.

Marimuthu Bharathan zou in mei 2009 samen met 24 andere Dalits betrokken zijn geweest bij een moordaanslag op een naburige gemeenschap van Thevars. Beide groepen raken vaker slaags. Bharathan verblijft in afwachting van een proces op vrije voeten. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de moordaanslag.

Timmermans

Ondanks een verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde India hem geen paspoort geven, zei een woordvoerder van het ministerie dinsdag. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken betreurt de Indiase beslissing.

Hij had volgens zijn zegsman graag gezien dat de winnaar bij de overhandiging van de prijs aanwezig was, maar hij respecteert de Indiase rechtsgang.

Ni Yulan

Vorig jaar ging de overhandiging van de prijs ook al niet door. Toen zat de Chinese winnares Ni Yulan vast. Ook de dochter van de mensenrechtenactiviste kreeg uiteindelijk geen toestemming om de prijs in Den Haag op te komen halen.

Aan de Mensenrechtentulp is een bedrag van 100.000 euro verbonden dat de winnaar mag besteden aan een door hem gekozen project.