ROTTERDAM - De Kunsthal in Rotterdam is in het verleden eerder beroofd, naar nu blijkt.

Uit de tentoonstellingshal waar in oktober vorig jaar zeven kostbare schilderijen werden buitgemaakt, is in 2002 een ring gestolen. Die roof is door toenmalig directeur Wim Pijbes bewust stilgehouden. 

De ring zou zijn gestolen tijdens een eerste openbare expositie van de etnografische collectie sieraden van de Rotterdamse kunstverzamelaar René van der Star. De waarde van de ring is niet bekend.

Pijbes, nu directeur van het Rijksmuseum, wil aanvankelijk niet zeggen waarom hij de diefstal destijds niet publiekelijk maakte: ''Daar heb ik goede redenen voor en die hou ik voor mijzelf.''

Ring

Later op de dag reageert hij wel tegenover de huidige Kunsthaldirectrice Emily Ansenk: ''Uit de tentoonstelling Kunst & Kitsch in 2002 is overdag tijdens openingsuren een ring ontvreemd."

"Deze ring was niet afkomstig uit de collectie van Van der Star. Er is door de Kunsthal aangifte gedaan. De schade is door de verzekering gedekt. De eigenaar wilde niet dat hier publiciteit aan werd gegeven en daar heeft de Kunsthal gehoor aan gegeven."

Privécollecties

Het probleem voor tentoonstellingszalen als de Kunsthal is dat ze geen eigen collectie hebben en daardoor afhankelijk zijn van privécollecties of van wat musea in huis hebben.

Een diefstal of roof zou het aanzien van een museum aanzienlijke schade toebrengen. Verzamelaar Van der Star ontkent dat er destijds een ring is gestolen en verbreekt de telefoonverbinding.

Na de roof van de miljoenenkostende schilderijen kwam er veel kritiek los over de beveiliging van de Kunsthal.

Die zou te wensen overlaten omdat de dieven in 2 minuten zeven kostbare doeken meenamen, terwijl het inbraakalarm niet afging. Nadien is er in media veel gediscussieerd over de beveiliging van musea in het algemeen.