AMSTERDAM - In het strafrechtelijk onderzoek naar onderwijsassistent Stefan P. uit Huizen heeft het Openbaar Ministerie (OM) bij Facebook en Hotmail in de Verenigde Staten gegevens opgevraagd.

Justitie verdenkt P. van een reeks zedenmisdrijven.

Volgens het OM heeft P. ook via Facebook en Hotmail potentiële slachtoffers benaderd, zo bleek dinsdag tijdens een tussentijdse zitting in de zaak bij de rechtbank in Amsterdam.

P. wordt beschuldigd van misbruik van minder- en meerderjarigen, onder meer op een school voor blinden en slechtzienden en bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. P. werkte bij die instituten.

Tijdrovend

Het onderzoek in de VS is tijdrovend, omdat de Amerikanen strenge wetgeving hanteren, zei officier van justitie Marije Römer. Mede hierdoor kan de zaak tegen P. pas eind juni inhoudelijk worden behandeld.

P. heeft meegewerkt aan onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Zij hebben geadviseerd de 27-jarige man tbs met dwangverpleging op te leggen. P.'s advocate Harriët de Kroon is niet gelukkig met dat advies.

Dwang is volgens haar niet nodig, omdat haar cliënt zal meewerken aan een behandeling. De bekentenissen die P. na zijn arrestatie in juni heeft afgelegd waren vooral ''een noodkreet", betoogde de raadsvrouw.

Verkracht

De oorzaak van P.'s afwijkende en strafbare seksuele gedrag lijkt volgens De Kroon voor de hand te liggen: als jonge tiener werd hij over een langere periode verkracht door een jongen. De dader is hiervoor veroordeeld. P. is door dit verleden ''seksueel beschadigd en misvormd", aldus de advocate.

De zaak tegen P. kwam in juni aan het rollen door de aangifte van een jongen. Onderzoek en verklaringen van P. leidden tot een reeks verdenkingen van ontucht, waarbij ook sprake was van zogeheten seksueel binnendringen.

Advocate De Kroon benadrukte dat P. zijn slachtoffers niet heeft verkracht, omdat er geen dwang, geweld of bedreiging met geweld in het spel was.

Een aantal familieleden van bij de zaak betrokken slachtoffers zal gebruikmaken van het spreekrecht.