AMSTERDAM - In het centrum van Amsterdam is dinsdag brand uitgebroken in een parkeergarage. Meerdere woningen boven de garage werden ontruimd.

Rond 17:15 uur kwam het sein brand meester. Het vuur is inmiddels gedoofd. Dat meldt de Amsterdamse brandweer.

Meerdere voertuigen stonden in brand in de parkeergarage Markenhoven in de Anne Frankstraat. De brandweer zette diverse voertuigen in.

Ruim 100 woningen boven en naast de garage werden uit voorzorg ontruimd. De bewoners werden ondergebracht in het nabijgelegen stadhuis. Ze mochten omstreeks half 9 weer terugkeren naar hun huizen. Volgens de woordvoerder is de constructie van de parkeergarage en de woningen die erop staan, stabiel genoeg.

''Het enige is dat de bewoners nog geen stromend water hebben. Maar dat moet woensdagochtend zijn verholpen'', aldus de woordvoerder.

Rookontwikkeling

Door de hevige rookontwikkeling was de brandhaard lastig te bereiken voor de opgeroepen brandweerlieden. "De parkeergarage biedt plaats aan honderden auto's", meldde een woordvoerder van de brandweer." 

"Omdat er zo veel rook is, is het lastig in te schatten hoeveel auto's er in brand staan en hoeveel brandhaarden er zijn."  De brand werdopgeschaald tot 'zeer grote brand'. Ook enkele omliggende panden werden ontruimd. 

Heeft u foto's bij de brand? Upload ze op NUfoto.