AMSTERDAM - De drie mannen die vorige week werden opgepakt vanwege de treinbrand bij Breukelen, zetten hun eis om een schadevergoeding door.

Dat meldt een van de ex-verdachten dinsdag, nadat de mannen maandag een gesprek hadden met de politie.

De brand vond vorige week woensdag plaats. De drie mannen van 22 en 23 jaar uit Nieuwegein werden opgepakt. Ze zouden zich in de trein erg luidruchtig hebben gedragen. Voordat de brand uitbrak zou een knal zijn gehoord.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de drie mannen, die naar Schiphol wilden om een vriend uit te zwaaien, niets met de brand te maken hadden. Ze hebben juist passagiers geholpen uit de trein te komen.

Excuses

Vrijdag meldden de drie ex-verdachten, die een nacht in de cel hebben doorgebracht, dat zij excuses eisen van de politie. Mogelijk zouden ze ook een schadevergoeding gaan eisen. De politie liet daarop weten de mannen in een gesprek te willen uitleggen hoe 'een en ander' is verlopen.

Een politiewoordvoerder zei toen echter al dat een volgende keer dat iets dergelijks onder deze omstandigheden zou plaatsvinden, voor dezelfde aanpak zal worden gekozen.

Bloemetje

Volgens ex-verdachte Redouan El Hana bood de politie hem en zijn twee kompanen maandag een bloemetje aan omdat ze te laat zouden zijn vrijgelaten en voor het feit dat ze bij hun vrijlating niet direct tekst en uitleg hebben gekregen.

Maar voor het feit dat ze zijn opgepakt, volgden geen verontschuldigingen. "We hadden liever excuses gekregen. En als ze dan toch een symbolisch gebaar maken, laat ze dan komen met iets wat bij onze leeftijd past. En dat is geen bloemetje."

Dinsdagmiddag staat een afspraak met een advocaat gepland, vertelt El Hana. "We willen geld krijgen voor de emotionele en zakelijke schade die we hebben geleden."