AMSTERDAM - De politiechef die de leiding had tijdens Project X in Haren vertrekt. Marion Latour vertrekt bij het Groninger politiekorps omdat ze zich meer thuis voelt bij de brandweer.

Dat meldt de politie Groningen dinsdag.

Latour was commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Politie Optreden, die twee dagen voor de facebookrellen van 21 september werd opgetuigd. Latour kwam in 2009 in dienst bij de politie. Daarvoor werkte zij onder meer bij de brandweer in Emmen en Groningen. Zij gaat nu aan de slag bij de brandweer in Gelderland.

Het vertrek van Latour heeft volgens een politiewoordvoerder niets te maken met het Facebookfeest in september dat uitliep op massale rellen. De zegsman stelt dat Latour al in april vorig jaar had aangegeven op te willen stappen.

Kritiek

Binnen het korps was volgens AD veel kritiek dat Latour de leiding had omdat zij weinig ervaring had met zulke klussen.

Maandag uitte oud-officier van justitie en inwoner van Haren Henk Marquart Scholtz nog felle kritiek op het optreden van gemeente, politie en justitie rond Project X.

Hij stelde dat de verantwoordelijke gezagsdragers moeten opstappen omdat ze op de avond zelf en in de aanloop naar de avond toe 'in zeer ernstige mate in gebreke zijn gebleven'.

Genegeerd

Belangrijke signalen dat het mis zou gaan werden volgens hem genegeerd. Ook vroeg Marquart Scholtz zich af waarom de toegangswegen niet op tijd werden afgesloten, waarom er een tekort aan ME'ers was en waarom geen traangas of waterwerpers werden ingezet.

Het Project X-feest ontstond toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waardoor duizenden ongenode gasten naar Haren kwamen. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.