LECH - In het Oostenrijkse skioord Lech heeft men lessen getrokken uit het ongeluk waardoor prins Friso vorig jaar in coma raakte.

Dat hebben Oostenrijkse media gemeld. De prins raakte op 17 februari vorig jaar bedolven onder een lawine toen hij buiten de piste skiede. 

''Het ongeluk heeft ons in ons besluit gesterkt om nog meer aan preventie te doen. Alles afsluiten gaat namelijk niet en werkt bovendien contraproductief'', zei de toerismedirecteur van Lech en Zürs, Hermann Fercher.

''Daarom willen we erop wijzen dat de natuur verbonden is met gevaar en uitleggen hoe men zich zo goed mogelijk beschermt'', vulde burgemeester Ludwig Muxel aan.

Veiligheid

De beheerder van de skiliften in Lech erkent dat er mede door het ongeluk van Friso bij een breed publiek meer aandacht is voor veiligheid. Daarom worden er onder meer borden geplaatst met uitgebreide informatie over lawines.

In de brede omgeving lijkt meer aandacht voor veiligheid. In wintersportgebieden in de deelstaat Vorarlberg waren zogenoemde lawine-airbags al voor kerst uitverkocht. Dat zijn rugzakken met grote airbags. Als een wintersporter in een lawine terechtkomt, blazen de airbags zich op en voorkomen zo dat de lawine de sporter helemaal bedelft.

De koninklijke familie gaat volgens de burgemeester dit jaar weer skiën in Lech. 

Gering bewustzijn

Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix, ligt sinds het ongeluk in coma. In november meldde de Rijksvoorlichtingdienst (RvD) dat de prins 'tekenen van gering bewustzijn' heeft vertoond. Artsen van het Londense ziekenhuis waarin Friso nu ligt zeiden echter onverminderd bezorgd te zijn over zijn toekomst.

Alles over het ongeluk van prins Friso in ons dossier